Novel : Kahwin Wasiat 8

Nama Pena : serra

Bab 8
Masing-masing tertumpu pada wajah peguam itu.Termasuklah Sarah,Rayyan,Datuk Mustafa,Datin Nasibah serta ibu kepada Sarah,Puan Lily.

“Selepas sahaja Sarah Idora dan Syed Ar-Rayyan Mukhriz berkahwin,atuk mahu kamu berdua tinggal di rumah yang baru atuk belikan sempena hadiah perkahwinan kamu berdua serta sebuah kereta new mini cooper untuk cucu yang tercinta Sarah Idora.Segala hadiah ini Encik Roslan akan memberitahu dimana tempatnya..

“kata-kata encik Roslan terhenti apabila ada satu suara yang berkata

“that’s not fair!.How come this fat girl got everything good?!.Mama? did’nt you realize? They got 70% from atuk property!.Oh! I cant believe this is happening.”Sarah memandang tepat kearah gadis itu. Gadis itu tinggi lampai,wajahnya putih bersih,rambutnya yang berwarna ‘blonde’itu dilepaskan sungguh cantik,tapi sayang skirt ketat yang dipakainya itu menyakitkan hati yang memandang.Siapakah gadis itu?
Datin Nasibah berjalan mendekati gadis lalu menampar pipinya yang gebu itu

“mind your language Mishael! I don’t teach you that way!”kata Datin Nasibah dengan wajah yang marah tetapi ditahannya kerana ramai yang berada di situ.Rayyan dan Datuk Mustafa menggeleng kepala,namun mereka tidak Nampak tertanya-tanya sebaliknya memandang kearah lain.Sarah masih tertanya-tanya.Dia mendekati emaknya yang kelihatan agak gerun dengan kelakuan gadis tinggi lampai itu.Suasana tiba-tiba sunyi dan di gemakan kembali oleh seorang pemuda kacak yang seumur dengan Sarah malah pemuda itu sangat serupa dengan gadis yang cantik itu.

“Assalamualaikum semua.Saya nak minta maaf sebagai wakil kembar saya atas kejadian itu tadi.Mishael terlalu penat tadi dia stress sikit”kata lelaki itu sambil tersenyum dia menarik lengan gadis yang dikatakan kembarnya itu yang digelar Mishael .Mungkin tidak mahu mengganggu pembacaan wasiat itu.Mishael sepert meronta untuk dilepaskan.Mereka keluar daripada bilik peguam itu.

“boleh saya teruskan pembacaan itu tadi?”soal Encik Roslan sambil memandang mereka semua. Dato’Mustafa mengangguk perlahan.

“baiklah saya teruskan.Atuk telah mengupah peguam yang bernama Encik Roslan unutk memerhatikan kalian berdua agar perkahwinanini bukan lah perkara yang untuk dipermainkan.Jika kamu berdua tidak bersama maka atuk terpaksa merampas kembali harta ini dan memberikannya kepada anak-anak yatim.Kepada anak ku Lily ayah mahu kamu menjadi Ketua Pengarah bagi menggantikan tempat ayah,jawatan itu boleh anaknda beri kepada Sarah Idora dengan syarat dia lulus habis belajar di university.Saham ayah ada sebanyak 70%daripada Hotel tersebut.50% ayah serahkan kepada keluarga Lily .Manakala 20% lagi ayahnya serahkan pada keluarga Mustafa.Segala harta atau apa jua yang ayahnya beri,bebas untuk diberi kepada ahli-ahli keluarga masing-masing atau yang lain-lain.Atuk berharap perkahwinan ini akan mencambahkan hasilnya.Walaupun atuk sudah tiada tetapi bukankah budak kecil itu membahagiakan keluarga?.Atuk berharap kamu berdua bahagia selamanya tanpa penceraian.Pada anak-anak ku Lily,Mustafa,Nasibah ayahnda ingin memohon maaf jika ada kesilapan serta ketidakpuas hati dengan apayang ayahnda lakukan ini.Ayahnda Cuma inginkan yang terbaik unutuk keluarga kita.Kepada Sarah Idora mungkin kamu berdendam dengan atuk setelah apa yang terjadi pada arwah ayahmu.Walaupun sukar untuk kamu melupai semua ini tetapi percayalah kamu akan mendapat sesuatu atuk betul-betul mengharap padamu.Sekali lagi atuk ingin memohon maaf pada Sarah serta cucu atuk yang lain,Nayly Naima,Ahmad Rafi,Syed Ar-Rayyan Mukhriz,cucu kembarku Syed Danish Dhakwan serta Sharifah Mishael Sofea dan juga Sharifah Intan Mellisa,atuk berharap kalian semua boleh berbaik-baik.Assalamualaikum”sekian sahaja bacaan wasiat daripada Allahyarham Tan Sri Jeffree.
Selepas pembacaan wasiat itu mereka bersama-sama keluar daripada bilik Encik Roslan dan berkumpul dia ruang tetamu.Datuk Mustafa,Datin Nasibah serta Puan Lily sedang berbual sesame mereka di atas sofa.Mungkin membincangkan tentang hotel arwah Tan Sri Jeffree.Sarah yang dari tadi hanya memerhatikan perbualan mereka.Dia mula memikir-mikirkan tentang kehidupannya sekarang.Mampukah dia hidup dengan lelaki yang bernama Rayyan ,dia mengalihkan pula wajahnya pada Rayyan yang sedang berdiri di tepi tingkap sambil memandang keluar tingkap mungkin dia juga sedang memikirkan tentang hal yang sama.Rayyan perasan dirinya sedang diperhatikan .Lantas dia memalingkan pandangannya kea rah Sarah.Sarah terus mengalihkan pandangannya ke tempat lain.Dia cukup malu degan peristiwa yang berlaku tadi.Perisiwa di mana terkantoi dengan Mellisa.’Aduh! malu sungguh!.Takut juga kalau Lisa bagi tahu orang lain’detik hatinya.

“hai!”Sarah agak terperajat dengan suara garau yang tidak begitu dia mengenali.Dia mencari wajah dari suara itu.Seorang lelaki kacak Rayyan wajahnya agak iras-iras dengan Rayyan itu tersenyum mesra memandang Sarah.Sarah terpegun sebentar’sungguh menggoda! Siapakah kamu wahai encik bidadara?’detik hatinya.

“err.. hai”kata Sarah teragak-agak .Sebenarnya dia agak malu dengan kelakuannya tadi yang memandang lama wajah lelaki itu.

“can I sit here?”kata lelaki itu yang tidak lekang dengan senyuman.

“oh! Sure”balas Sarah sambil bergerak ketepi sedikit.Dia agak malu dengan lelaki itu kerana dia tidak biasa dengan lelaki yang bergaya dan kacak itu.’aku ni apa la sangat’detik hatinya.

“I m Danish by the way. You Sarah right? Can I call you Serra?”kata lelaki itu.Dia menghulurkan tangannya.Sarah teragak-agak untuk menyambut salaman itu.Akhirnya dia menyambut juga salaman itu.
‘macam mana pulak la bidadara ni boleh tahu nama aku? ’detik hati Sarah lagi.

“macam mana awak tahu nama saya? By the way awak ni siapa?”
Pertanyaan Sarah itu menyebabkan Danish tergelak besar,ahli-ahli keluarga yang lain memandang kerah mereka berdua termasuk Rayyan dia merenung tajam kea rah mereka.Dia betul-betul menyampah dengan kelakuan Sarah itu tadi ‘orang lain boleh pulak nak sentuh dia.Ni aku yang suami dia sendiri pun nak marah-marah!.Meluat betul!.’ Namun ada suara lain pula yang bergema di hatinya’cemburu ke?. Ish! Tak ada masa la!’.

“kenapa awak gelak? Apa yang lawak sangat”Tanya Sarah tidak puas hati.

“Sorry-sorry.Takkan la Abang Ray tak pernah cakap apa-apa pasal saya? Saya ni adik dia la kak Serra.Yang tadi tu kakak kembar saya.Dia memang macam tu sikit.Sorry ye kalau dia cakap macam tu.Dia Cuma marah sangat sebab tak cakap kat kitaorang yang ada pembahagian atuk property ni”panjang lebar katanya.
‘ler.. adik Rayyan ke? Aku ingatkan Rayyan ada satu je adik.Hish! mesti ada masalah lepas ni.Terutamanya dengan minah celup tu’detik hatinya.
“oh ya ke? Saya ingat Rayyan ada seorang je adik rupanya tiga.Rayyan tak pernah mention pun.Emm that’s okay la.Awak umur berapa?”soal Sarah dia ingin beramah dengan lelaki yang bernama Danish yang juga adik Rayyan.
“I m 18.You?”

“hey! Sama lah!.awak study kat mana?”soal Sarah.

“Kent University kat UK.Awak?”soal Danish pula.
“UIA,kat Malaysia je”Sarah cuba bergurau.Mereka mula bergelak ketawa dan berbual mesra.Semua yang memandang kelihatan bersahaja tetapi Rayyan seorang sahaja yang sedang memandang meluat dengan perlakuan mereka berdua.Dia berjalan pantas kearah mereka berdua.

“Sarah! Jom ikut abang balik!.”kata Rayyan yang sedang menahan api kemarahannya.Dia cukup menyampah melihat kemesraan adiknya dengan isterinya.
Perbualan mereka terhenti apabila melihat wajah Rayyan yang kian membengis.Mendegar sahaja suara Rayyan yang begitu mendatar sudah mengerunkan jiwanya ditambah lagi dengan wajah bengis Rayyan.

“Abang Ray! What so rush? Lepak la dulu”kata Danish sambil memegang bahu abangnya.
“nanti la .Abang ada hal sikit”kata Rayyan kasar sambil menarik kasar lengan Sarah yang seperti tidak mahu berganjak dari tempat duduknya dia masih tidak puas berbual dengan Danish.
Sarah cuba meronta tetapi dia tidak mahu membuat onar di hadapan keluarganya.Dia terpaksa mengorak langkah mengikuti Rayyan .

“sorry Danish nanti kita jumpa di rumah ya?”kata Sarah sambil tersenyum hambar.Danish mengangguk tanda mengeri dengan situasi itu.Dia cukup masak dengan perangai abangnya yang panas baran berbeza pula dengan dia yang seorang yang lembut hati.
“mama,papa,mak nanti kita jumpa di rumah.Ray ada hal dengan Sarah”kata Rayyan sambil berlalu pergi meninggalkan mereka yang kelihatan bingung dengan tindakan Rayyan itu.
Sebaik sahaja masuk ke dalam kereta Rayyan.

“you ni kenapa ha? Apa masalah you buat macam tadi tu? You tahu tak malu la I you buat macam tu depan family you.Argh! I benci la dengan semua ni! I tak kacau you pun!”Laung Sarah sekuat hati.Dia cukup benci dengan perlakuan Rayyan itu tadi,da betul-betul tak suka dengan cara Rayyan yang menjadikannya seperti seorang robot di hadapan keluarganya.Seperi tiada maruah!.

“you boleh senyap tak!.I tak tahu kenapa la gatal sangat tangan you tu pegang tangan lelaki lain tapi suami sendiri marah sangat”kata Rayyan sambil memandang tepat di wajahnya.

“hei! Suka hati I la nak sentuh siapa pun!,you tak boleh nak marah-marah macam ini kita dah buat perjanjian.I akan ikut syarat you so you pun kena buat perkara yang sama.”kata Sarah sambil memandang keluar tingkap.Dia takut untuk menatap mata Rayyan yang membuatkannya berdebar-debar.

“oh! So you lebih ikut kan perjanjian bodoh yang kita buat tu berbanding hukum haram dalam Islam?.Hei you tahu tak derhaka kalau seorang isteri melawan cakap suami.You nak ke jadi isteri yang nusyuz? Apa you tak belajar agama ke masa tingkatan lima”panjang lebar kata Rayyan .Baginya memang patut Sarah diterima padah yang begitu.Sepatutnya dari awal lagi dia berkata begitu.
“You ingat I bodoh sangat ke? Hei! I rela tanggung dosa I ,daripada melayan suami yang macam you ni tahu tak!”kata Sarah.Peristiwa malam pertamanya begitu bermain-main di fikirannya.Sampai hati Rayyan berkata tidak akan jatuh cinta padanya.Tergores benar hatinya apabila Rayyan berkata begitu.
PANG!!!!!.. satu penampar hebat menjamah pipi Sarah.

“ini lah akibatnya melawan cakap suami”kata Rayyan.
Sarah memegang pipinya yang perit kerana ditampar oleh suaminya sendiri. Lemah longlai dirinya kerana berasa takut gerun sedih dan bermacam-macam lagi.Air mata mula bertakung di kelopak matanya.

“I nak Tanya sesuatu.Adakah you dah jatuh cinta dengan I?”Soal Sarah dengan terketar-ketar menahan rasa sebak didadanya kerana diperlakukan begitu.
Rayyan terdiam apabila ditanya begitu.Kemudia dia ketawa sekuat-kuatnya.

“Apa you ingat you ni bidadari ke I boleh nak jatuh cinta dengan you.Hello? cermin diri you tu dulu nak suruh I jatuh cinta pun.Kalau you ni cantik slim macam adik I tadi tu selera la jugak.Tapi.. ala setakat muka macam you ni bersepah la dekat KL ni.Kalau I nak dah lama I sambar tau.You sedar la diri you tu dah la gemuk tak lawa pulak tu ada hati nak suruh I jatuh cinta. Ceh!”kata Rayyan dalam gelak tawanya itu.Makin tergores la hati Sarah apabila dikatakan begitu.Iya dia sedar akan dirinya yang gemuk malah tak bergaya dan tak cantik macam adik Rayyan atau mana-mana pun wanita cantik di luar sana.Tapi apakan daya berkahwin dengan Rayyan pun bukan atas kerelaan dia.Sedangkan Rayyan yang memaksa-maksanya dulu.

“baiklah kalau macam tu.I sedar diri I ni macam mana.Tapi I ni bukan lah jenis yang suka nak perhati orang yang sedang bermesra-mesra lepas tu nak marah-marah dekat orang tu.Pendek kata cemburu.Yup! I bukannya cepat cemburu.You tahu Rayyan? Cemburu tu maknanya sayang.Tapi sayang ada orang tak pandai mengerti semua ini I rasa you kenal siapa orang tu kan?.Sebagai contoh la kan I ada cerita la seorang perempuan ni dah kawin tapi bukan kehendak dia nak berkahwin dengan lelaki tu.Pada malam pertama perkahwinan diaorang,yang suami ni dah kata dia takkan jatuh cinta dengan perempuan ni.Tapi satu hari tu kan Rayyan,suami dia ni tak lepas-lepas pandang isteri bersentuhan dengan orang lain ,suami dia ni naik berang lepas tu..”kata-kata Sarah terputus apabila Rayyan mula menjerit.

“DIAM!”

“kenapa Rayyan? Something wrong?.okay I sambung ye lepas tu kan…”soal Sarah dengan wajah yang bersahaja.Rayyan mula memandang tajam pada Sarah.

“I said SHUT UP! Enough Sarah!.”jerit Rayyan.

“kenapa? You terasa ke? Dah la I nak pergi makan menyampah melayam you ni”kat Sarah sambil melangkah keluar daripada kereta mewah itu.Puas hatinya mengenakan Rayyan.
Di dalam kereta Rayyan menumpuk stereng kereta.Dia betul-betul geram dengan Sarah.
‘jaga kau Sarah!.Kita tengok siapa yang akan jatuh cinta dahulu!’

hei! terima kasih atas semua yang menykong cerita kahwin wasiat ni dan mengikuti jalan cerita ini.Saya ingin memohon maaf kerana lambat hantar bab 8 tetapi oleh kerana kesibukan dakam hari raya dan juga spm yang semakin dekat.Saya terpaksa menyibukkan diri dengan buku-buku.Insya Allah saya akan menagarang yang lain secepat mungkin.Assalamualaikum
-serra-

About these ads

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Novel : Kahwin Wasiat 8

Nama Pena : serra

Bab 8
Masing-masing tertumpu pada wajah peguam itu.Termasuklah Sarah,Rayyan,Datuk Mustafa,Datin Nasibah serta ibu kepada Sarah,Puan Lily.

“Selepas sahaja Sarah Idora dan Syed Ar-Rayyan Mukhriz berkahwin,atuk mahu kamu berdua tinggal di rumah yang baru atuk belikan sempena hadiah perkahwinan kamu berdua serta sebuah kereta new mini cooper untuk cucu yang tercinta Sarah Idora.Segala hadiah ini Encik Roslan akan memberitahu dimana tempatnya..

“kata-kata encik Roslan terhenti apabila ada satu suara yang berkata

“that’s not fair!.How come this fat girl got everything good?!.Mama? did’nt you realize? They got 70% from atuk property!.Oh! I cant believe this is happening.”Sarah memandang tepat kearah gadis itu. Gadis itu tinggi lampai,wajahnya putih bersih,rambutnya yang berwarna ‘blonde’itu dilepaskan sungguh cantik,tapi sayang skirt ketat yang dipakainya itu menyakitkan hati yang memandang.Siapakah gadis itu?
Datin Nasibah berjalan mendekati gadis lalu menampar pipinya yang gebu itu

“mind your language Mishael! I don’t teach you that way!”kata Datin Nasibah dengan wajah yang marah tetapi ditahannya kerana ramai yang berada di situ.Rayyan dan Datuk Mustafa menggeleng kepala,namun mereka tidak Nampak tertanya-tanya sebaliknya memandang kearah lain.Sarah masih tertanya-tanya.Dia mendekati emaknya yang kelihatan agak gerun dengan kelakuan gadis tinggi lampai itu.Suasana tiba-tiba sunyi dan di gemakan kembali oleh seorang pemuda kacak yang seumur dengan Sarah malah pemuda itu sangat serupa dengan gadis yang cantik itu.

“Assalamualaikum semua.Saya nak minta maaf sebagai wakil kembar saya atas kejadian itu tadi.Mishael terlalu penat tadi dia stress sikit”kata lelaki itu sambil tersenyum dia menarik lengan gadis yang dikatakan kembarnya itu yang digelar Mishael .Mungkin tidak mahu mengganggu pembacaan wasiat itu.Mishael sepert meronta untuk dilepaskan.Mereka keluar daripada bilik peguam itu.

“boleh saya teruskan pembacaan itu tadi?”soal Encik Roslan sambil memandang mereka semua. Dato’Mustafa mengangguk perlahan.

“baiklah saya teruskan.Atuk telah mengupah peguam yang bernama Encik Roslan unutk memerhatikan kalian berdua agar perkahwinanini bukan lah perkara yang untuk dipermainkan.Jika kamu berdua tidak bersama maka atuk terpaksa merampas kembali harta ini dan memberikannya kepada anak-anak yatim.Kepada anak ku Lily ayah mahu kamu menjadi Ketua Pengarah bagi menggantikan tempat ayah,jawatan itu boleh anaknda beri kepada Sarah Idora dengan syarat dia lulus habis belajar di university.Saham ayah ada sebanyak 70%daripada Hotel tersebut.50% ayah serahkan kepada keluarga Lily .Manakala 20% lagi ayahnya serahkan pada keluarga Mustafa.Segala harta atau apa jua yang ayahnya beri,bebas untuk diberi kepada ahli-ahli keluarga masing-masing atau yang lain-lain.Atuk berharap perkahwinan ini akan mencambahkan hasilnya.Walaupun atuk sudah tiada tetapi bukankah budak kecil itu membahagiakan keluarga?.Atuk berharap kamu berdua bahagia selamanya tanpa penceraian.Pada anak-anak ku Lily,Mustafa,Nasibah ayahnda ingin memohon maaf jika ada kesilapan serta ketidakpuas hati dengan apayang ayahnda lakukan ini.Ayahnda Cuma inginkan yang terbaik unutuk keluarga kita.Kepada Sarah Idora mungkin kamu berdendam dengan atuk setelah apa yang terjadi pada arwah ayahmu.Walaupun sukar untuk kamu melupai semua ini tetapi percayalah kamu akan mendapat sesuatu atuk betul-betul mengharap padamu.Sekali lagi atuk ingin memohon maaf pada Sarah serta cucu atuk yang lain,Nayly Naima,Ahmad Rafi,Syed Ar-Rayyan Mukhriz,cucu kembarku Syed Danish Dhakwan serta Sharifah Mishael Sofea dan juga Sharifah Intan Mellisa,atuk berharap kalian semua boleh berbaik-baik.Assalamualaikum”sekian sahaja bacaan wasiat daripada Allahyarham Tan Sri Jeffree.
Selepas pembacaan wasiat itu mereka bersama-sama keluar daripada bilik Encik Roslan dan berkumpul dia ruang tetamu.Datuk Mustafa,Datin Nasibah serta Puan Lily sedang berbual sesame mereka di atas sofa.Mungkin membincangkan tentang hotel arwah Tan Sri Jeffree.Sarah yang dari tadi hanya memerhatikan perbualan mereka.Dia mula memikir-mikirkan tentang kehidupannya sekarang.Mampukah dia hidup dengan lelaki yang bernama Rayyan ,dia mengalihkan pula wajahnya pada Rayyan yang sedang berdiri di tepi tingkap sambil memandang keluar tingkap mungkin dia juga sedang memikirkan tentang hal yang sama.Rayyan perasan dirinya sedang diperhatikan .Lantas dia memalingkan pandangannya kea rah Sarah.Sarah terus mengalihkan pandangannya ke tempat lain.Dia cukup malu degan peristiwa yang berlaku tadi.Perisiwa di mana terkantoi dengan Mellisa.’Aduh! malu sungguh!.Takut juga kalau Lisa bagi tahu orang lain’detik hatinya.

“hai!”Sarah agak terperajat dengan suara garau yang tidak begitu dia mengenali.Dia mencari wajah dari suara itu.Seorang lelaki kacak Rayyan wajahnya agak iras-iras dengan Rayyan itu tersenyum mesra memandang Sarah.Sarah terpegun sebentar’sungguh menggoda! Siapakah kamu wahai encik bidadara?’detik hatinya.

“err.. hai”kata Sarah teragak-agak .Sebenarnya dia agak malu dengan kelakuannya tadi yang memandang lama wajah lelaki itu.

“can I sit here?”kata lelaki itu yang tidak lekang dengan senyuman.

“oh! Sure”balas Sarah sambil bergerak ketepi sedikit.Dia agak malu dengan lelaki itu kerana dia tidak biasa dengan lelaki yang bergaya dan kacak itu.’aku ni apa la sangat’detik hatinya.

“I m Danish by the way. You Sarah right? Can I call you Serra?”kata lelaki itu.Dia menghulurkan tangannya.Sarah teragak-agak untuk menyambut salaman itu.Akhirnya dia menyambut juga salaman itu.
‘macam mana pulak la bidadara ni boleh tahu nama aku? ’detik hati Sarah lagi.

“macam mana awak tahu nama saya? By the way awak ni siapa?”
Pertanyaan Sarah itu menyebabkan Danish tergelak besar,ahli-ahli keluarga yang lain memandang kerah mereka berdua termasuk Rayyan dia merenung tajam kea rah mereka.Dia betul-betul menyampah dengan kelakuan Sarah itu tadi ‘orang lain boleh pulak nak sentuh dia.Ni aku yang suami dia sendiri pun nak marah-marah!.Meluat betul!.’ Namun ada suara lain pula yang bergema di hatinya’cemburu ke?. Ish! Tak ada masa la!’.

“kenapa awak gelak? Apa yang lawak sangat”Tanya Sarah tidak puas hati.

“Sorry-sorry.Takkan la Abang Ray tak pernah cakap apa-apa pasal saya? Saya ni adik dia la kak Serra.Yang tadi tu kakak kembar saya.Dia memang macam tu sikit.Sorry ye kalau dia cakap macam tu.Dia Cuma marah sangat sebab tak cakap kat kitaorang yang ada pembahagian atuk property ni”panjang lebar katanya.
‘ler.. adik Rayyan ke? Aku ingatkan Rayyan ada satu je adik.Hish! mesti ada masalah lepas ni.Terutamanya dengan minah celup tu’detik hatinya.
“oh ya ke? Saya ingat Rayyan ada seorang je adik rupanya tiga.Rayyan tak pernah mention pun.Emm that’s okay la.Awak umur berapa?”soal Sarah dia ingin beramah dengan lelaki yang bernama Danish yang juga adik Rayyan.
“I m 18.You?”

“hey! Sama lah!.awak study kat mana?”soal Sarah.

“Kent University kat UK.Awak?”soal Danish pula.
“UIA,kat Malaysia je”Sarah cuba bergurau.Mereka mula bergelak ketawa dan berbual mesra.Semua yang memandang kelihatan bersahaja tetapi Rayyan seorang sahaja yang sedang memandang meluat dengan perlakuan mereka berdua.Dia berjalan pantas kearah mereka berdua.

“Sarah! Jom ikut abang balik!.”kata Rayyan yang sedang menahan api kemarahannya.Dia cukup menyampah melihat kemesraan adiknya dengan isterinya.
Perbualan mereka terhenti apabila melihat wajah Rayyan yang kian membengis.Mendegar sahaja suara Rayyan yang begitu mendatar sudah mengerunkan jiwanya ditambah lagi dengan wajah bengis Rayyan.

“Abang Ray! What so rush? Lepak la dulu”kata Danish sambil memegang bahu abangnya.
“nanti la .Abang ada hal sikit”kata Rayyan kasar sambil menarik kasar lengan Sarah yang seperti tidak mahu berganjak dari tempat duduknya dia masih tidak puas berbual dengan Danish.
Sarah cuba meronta tetapi dia tidak mahu membuat onar di hadapan keluarganya.Dia terpaksa mengorak langkah mengikuti Rayyan .

“sorry Danish nanti kita jumpa di rumah ya?”kata Sarah sambil tersenyum hambar.Danish mengangguk tanda mengeri dengan situasi itu.Dia cukup masak dengan perangai abangnya yang panas baran berbeza pula dengan dia yang seorang yang lembut hati.
“mama,papa,mak nanti kita jumpa di rumah.Ray ada hal dengan Sarah”kata Rayyan sambil berlalu pergi meninggalkan mereka yang kelihatan bingung dengan tindakan Rayyan itu.
Sebaik sahaja masuk ke dalam kereta Rayyan.

“you ni kenapa ha? Apa masalah you buat macam tadi tu? You tahu tak malu la I you buat macam tu depan family you.Argh! I benci la dengan semua ni! I tak kacau you pun!”Laung Sarah sekuat hati.Dia cukup benci dengan perlakuan Rayyan itu tadi,da betul-betul tak suka dengan cara Rayyan yang menjadikannya seperti seorang robot di hadapan keluarganya.Seperi tiada maruah!.

“you boleh senyap tak!.I tak tahu kenapa la gatal sangat tangan you tu pegang tangan lelaki lain tapi suami sendiri marah sangat”kata Rayyan sambil memandang tepat di wajahnya.

“hei! Suka hati I la nak sentuh siapa pun!,you tak boleh nak marah-marah macam ini kita dah buat perjanjian.I akan ikut syarat you so you pun kena buat perkara yang sama.”kata Sarah sambil memandang keluar tingkap.Dia takut untuk menatap mata Rayyan yang membuatkannya berdebar-debar.

“oh! So you lebih ikut kan perjanjian bodoh yang kita buat tu berbanding hukum haram dalam Islam?.Hei you tahu tak derhaka kalau seorang isteri melawan cakap suami.You nak ke jadi isteri yang nusyuz? Apa you tak belajar agama ke masa tingkatan lima”panjang lebar kata Rayyan .Baginya memang patut Sarah diterima padah yang begitu.Sepatutnya dari awal lagi dia berkata begitu.
“You ingat I bodoh sangat ke? Hei! I rela tanggung dosa I ,daripada melayan suami yang macam you ni tahu tak!”kata Sarah.Peristiwa malam pertamanya begitu bermain-main di fikirannya.Sampai hati Rayyan berkata tidak akan jatuh cinta padanya.Tergores benar hatinya apabila Rayyan berkata begitu.
PANG!!!!!.. satu penampar hebat menjamah pipi Sarah.

“ini lah akibatnya melawan cakap suami”kata Rayyan.
Sarah memegang pipinya yang perit kerana ditampar oleh suaminya sendiri. Lemah longlai dirinya kerana berasa takut gerun sedih dan bermacam-macam lagi.Air mata mula bertakung di kelopak matanya.

“I nak Tanya sesuatu.Adakah you dah jatuh cinta dengan I?”Soal Sarah dengan terketar-ketar menahan rasa sebak didadanya kerana diperlakukan begitu.
Rayyan terdiam apabila ditanya begitu.Kemudia dia ketawa sekuat-kuatnya.

“Apa you ingat you ni bidadari ke I boleh nak jatuh cinta dengan you.Hello? cermin diri you tu dulu nak suruh I jatuh cinta pun.Kalau you ni cantik slim macam adik I tadi tu selera la jugak.Tapi.. ala setakat muka macam you ni bersepah la dekat KL ni.Kalau I nak dah lama I sambar tau.You sedar la diri you tu dah la gemuk tak lawa pulak tu ada hati nak suruh I jatuh cinta. Ceh!”kata Rayyan dalam gelak tawanya itu.Makin tergores la hati Sarah apabila dikatakan begitu.Iya dia sedar akan dirinya yang gemuk malah tak bergaya dan tak cantik macam adik Rayyan atau mana-mana pun wanita cantik di luar sana.Tapi apakan daya berkahwin dengan Rayyan pun bukan atas kerelaan dia.Sedangkan Rayyan yang memaksa-maksanya dulu.

“baiklah kalau macam tu.I sedar diri I ni macam mana.Tapi I ni bukan lah jenis yang suka nak perhati orang yang sedang bermesra-mesra lepas tu nak marah-marah dekat orang tu.Pendek kata cemburu.Yup! I bukannya cepat cemburu.You tahu Rayyan? Cemburu tu maknanya sayang.Tapi sayang ada orang tak pandai mengerti semua ini I rasa you kenal siapa orang tu kan?.Sebagai contoh la kan I ada cerita la seorang perempuan ni dah kawin tapi bukan kehendak dia nak berkahwin dengan lelaki tu.Pada malam pertama perkahwinan diaorang,yang suami ni dah kata dia takkan jatuh cinta dengan perempuan ni.Tapi satu hari tu kan Rayyan,suami dia ni tak lepas-lepas pandang isteri bersentuhan dengan orang lain ,suami dia ni naik berang lepas tu..”kata-kata Sarah terputus apabila Rayyan mula menjerit.

“DIAM!”

“kenapa Rayyan? Something wrong?.okay I sambung ye lepas tu kan…”soal Sarah dengan wajah yang bersahaja.Rayyan mula memandang tajam pada Sarah.

“I said SHUT UP! Enough Sarah!.”jerit Rayyan.

“kenapa? You terasa ke? Dah la I nak pergi makan menyampah melayam you ni”kat Sarah sambil melangkah keluar daripada kereta mewah itu.Puas hatinya mengenakan Rayyan.
Di dalam kereta Rayyan menumpuk stereng kereta.Dia betul-betul geram dengan Sarah.
‘jaga kau Sarah!.Kita tengok siapa yang akan jatuh cinta dahulu!’

hei! terima kasih atas semua yang menykong cerita kahwin wasiat ni dan mengikuti jalan cerita ini.Saya ingin memohon maaf kerana lambat hantar bab 8 tetapi oleh kerana kesibukan dakam hari raya dan juga spm yang semakin dekat.Saya terpaksa menyibukkan diri dengan buku-buku.Insya Allah saya akan menagarang yang lain secepat mungkin.Assalamualaikum
-serra-

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s


Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: