Novel : Best ke cinta monyet 4

Nama Pena : shafika

Fitri yang sedang tidur nyenyek bermimpikan perkara-perkara yang indah tiba-tiba dikejutkan dengan deringan telefon bimbitnya yang memutarkan lagu “play my music” membuatkan fitri terbangun dan tertera nama hadi di telefon bimbitnya..fitri yang sedang mengantuk lantas mencapai phonenya lalu mengangkatnya..

“ha…ada ape?” kata fitri dengan nada mengantuk

“ko tidur lagi ke?” soal hadi cuak

“halah..apsal..hari nie kan cuti bukan sekolah pon..”kata fitri sambil menguap lebar

“kepala kau..ari nie kan cikgu daus cakap ada latihan untuk game 2 minggu lagi” kata hadi menguatkan suaranya

“ha”ahlah..aku lupe..”jawab fitri sembil menepuk dahinya

“ape yang kau ingat..skang nie dah lambat..latihan mula pukul 10.00 skang dah pukul 9.30..”kata hadi marah

“camnielah hadi..kau gerak dulu..nanti aku sampai” ulas fitri memberi cadangan

“oh camtu..abis tu ape aku nak jawab kat orang tua tu?”soal hadi

“kau cakaplah..ape ape je lah..coverlah aku..”jawab fitri

“sukahati kolah..aku try..oklah cepat sikit..by the way..farah dengan shila ikut sekali..dia orang cakap nak tengok..”ulas hadi

“ye ke..kalau camtu semangatlah sikit aku nak main bola nanti..huhu..”jawab fitri riang

“kau kalau bab menggatal..memang no.1..oklah cepat sikit”

“ok..bye”

Fitri bergegas memasuki ke bilik air dan mandi ala kadar..seterusnya bersiap dengan mengenakan seluar bola pendek serta memakai jeans levi”s lusuhnya di luar dan mengenakan baju bola yang tertera nama “FITRI” di belakang bajunya lantas menyandang begnya dan bergegas turun dari tangga sambil mengenakan jam berjenama ADIDAS dan mencari kasut bolanya lalu bergegas mendapatkan motor LC kesayangannya dan meluncur meninggalkan perkarangan kawasan rumahnya. Dalam 30 minit..fitri sampai di perkarangan kawasan sekolahnya dan memarking motosikalnya di dalam kawasan sekolah dan berlari menuju ke padang..fitri mengesat peluh dengan tangannya..fitri berasa lega apabila melihat rakan-rakannya sedang meneguk air sebelum memulakan latihan..

“farah…hadi mane?”soal fitri

“hadi pergi toilet..apsal ko lambat” soal farah

“aku bangun lambat tadi..”jawab fitri ringkas sambil mengesat keringat yang masih membasahi mukanya

Fitri yang kepenatan sengaja mengambil kesempatan mengambil tempat posisi duduk di sebelah shila yang berdiam diri sejak tadi

“penat?”soal shila tiba-tiba

“penat lah jugak..”jawab fitri sambil mengeluarkan air mineral dari begnya lantas meneguknya..selesai meneguk..pandangan fitri tertumpu kepada wajah shila yang ayu dengan mengenakan tudung krim..

“kenapa awak pandang saya macam tu” soal shila yang tidak selesa

“tak ada ape..awak cantik sangat” jawab fitri selepas tersedar dari lamunan..shila hanya menunduk malu..

“ok..berkumpul sini..”kata cikgu daus dengan suara lantang. Semua pelajar berkumpul setelah mendengar arahan dari cikgu daus..mereka memulakan permainan dengan bersemangat…fitri menyepak bola tersebut dengan laju lalu disambut oleh hadi. Setelah hampir 3 jam latihan dilaksanakan. Setelah latihan tamat..semua pelajar-pelajar bersiap untuk pulang ke rumah masing-masing. Hadi dan fitri berlalu ke tepi padang menemui shila dan farah.

“sayang, jom balik..abang penatlah” kata hadi manja

“ok..jom..shila kau balik dengan fitri lah..aku nak balik dengan hadi..boleh yer?”kata farah selamba sanbil mengorak langkah meninggalkan fitri dan shila berdua di perkarangan sekolah.

“tak takut dengan saya ke?”soal fitri tiba-tiba

“nak takut kenapa?”jawab shila pelik

“yelah awak kan tak kenal saya..”sindir fitri selamba

“wah..perli yerk..tak baik tau..hari tu je..lepas tu ok lah jugak sebab banyak jugak farah cerita pasal awak dekat saya..”jawab shila sambil tersenyum

“ok..kalau camtu..kita balik sama nak?”soal fitri menduga

“saya tak ada hal..boleh je”jawab shila

mereka jalan berdua meninggalkan padang dan berlalu ke tempat parking…fitri memasukkan begnya kedalam raga motornya dan mengambil melabuhkan punggungnya di atas motor..

“jom naik motor” kata fitri selamba sambil menaikkan kening

“tolonglah..tak nak lah..”jawab shila

“hehe…saya tau awak mesti tak nak punye..rumah awak kat mane?”soal fitri

“depan tu aje,,,tak jauh pon..” jawab shila sambil menunjukkan kawasan rumahnya

“owh..patutlah macam pernah tengok je muka awak nie….lepas nie bolehlah saya datang rumah awak” kata fitri selamba sambil tersenyum

“hye abang!”kata azreen mesra sambil menekan remote tv

“hye! “jawab fitri pendek

“abang pegi mane tadi?”soal azreen

“owh,..abang ade game tadi..ingat nak ajak arin sekali..arin tido pulak..”

“owh..lepas solat selalunya arin terus tidor..”jawab azreen sambil menukar rancangan lain

“oklah..abang naik dulu..kejap lagi abang turun”

“ok…” jawab arin sambil tersenyum. Fitri lantas melangkah menaiki tangga dan menuju ke biliknya. Fitri menghempaskan badannya ke atas katilnya yang empuk lantas mengeluarkan hand phone di dalam poketnya. Tangannya menari-nari menekan punat nombor shila…satu suara lembut kedengaran di corong telefonnya

“assalamualaikum..” kata shila lembut

“wassalam..tengah buat ape?”soal fitri memulakan perbualan

“baru habis solat…” jawab shila pendek

“owh..”

“dah solat?”soal shila

“ermmm…dah..baru je abis” jawab fitri gugup dek berbohong

“owh.. ya ke…fit..shila banyak homework lah nak buat..lain kali kita borak lagi erk..sorry tak boleh cakap lama”
” maybe fit kacau kot..tak pelah..buatlah..” jawab fitri serba salah..lalu terus mematikan hand phonenya tanpa menunggu jawapan shila

“maybe aku aje yang terhegeh-hegeh kat shila tu..dah lah malas fakir pasal tu..baik aku turun borak dengan arin dapat juga gelak-gelak dengan dia” detik hati fitri. Semasa keluar dari bilik terdengan bunyi hon motor yang cukup dikenalinya..

Weyh..jom lah takraw..budak dah tunggu..” kata hadi sejurus fitri keluar..fitri yang hendak bergerak meninggalkan tiba-tiba arin keluar membawa beg duit

“arin nak pergi mana?” soal fitri sambil mematikan enjin motornya

“abang..arin nak pergi kedai jap..nak beli coklat?” soal azreen sambil menaikkan keningnya. Hadi pula terpesona melihat kecantikan azreen ..terlopong mulut hadi melihat azreen..tidak disangka hadi bahawa perempuan yang sellalu diceritakan fitri itu secantik bidadari..

“hadi..hadi..hadi!!” jerit fitri yang geram melihat hadi menganga sebegitu luas..

“angau ke?”soal fitri

“ha..er…er…tak adelah..” jawab hadi sambil menutup mulutnya

“nak abang hantar tak..?”soal fitri

“tak apelah..abang pergi je lah..arin boleh jalan kaki..” jawab azreen sambil mengorak langkah keluar dari perkarangan rumah

“peh..cantik siot budak tu..budak british mane tu..lawa gila..kalah si farah tu”

“kau jangan nak mengarutlah hadi..tau si farah tu..tahu kau merana..dah jom..nanti lambat pulak” jawab fitri memnedekkan cerita..perangai hadi yang angau memang diketahui fitri sejak mula mengenalinya..rambang mata..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: