Novel : Sesucinya Cintamu 14

Nama Pena : ikmal zurin

“Macamana?Do you like it?”Danish meneliti kertas kerja yang dibentangkan oleh Ain di kedai kopi terkenal Starbucks.

“It’s perfect!”Lega hati Ain mendengar perkataan itu dari mulut Danish.Tidak perlulah dia membuat plan yang lain.

“Jadi bila boleh mulakan?”

“Oh mungkin minggu depan sebab saya nak kena cari barang-barang yang diperlukan.”Danish tersenyum.Dia membelek-belek kembali pelan yang dilukis oleh Ain.Ain menghirup teh panas yang dipesannya.Kemudian dia bersandar di kerusi.Fikirannya melayang.

“Yang ni kalau boleh…?”Ucapan Danish terhenti apabila dilihatnya Ain sedang termenung jauh.

“Ain?Ain?”Ain tersedar dari lamunannya.Dia membetulkan duduknya dan tersenyum.

“Ya kenapa?Ada yang nak tukar ke?”

“Are you okey?”Prihatin Danish.Ain mengangguk.Menafikan kebenaran.

“You don’t seems okey.”Ain tersenyum kelat.

“Tell me what is in your mind.Saya bagus dalam memberi nasihat.Haha.”Ain tergelak kecil.

“Tak adalah.It’s nothing.”

“Are you sure?”Ain mengangguk.

“Completely sure?”Ain mengangguk lagi.Dia mengukir senyuman.

“Kalau you need someone I always there.Just give me a call.”Danish menawar diri.

“Betul ni?Nanti I call you night and day baru you tahu.”Seloroh Ain.

“As you wish,Ain.Lagipun telefon I sentiasa terbuka untuk terima panggilan daripada you.”Pelik bunyinya ditelinga Ain.Kenapa pulak lain macam sahaja lelaki itu melayaninya.

“Erm…Kalau dah tak ada apa-apa saya nak minta diri dulu sebab ada banyak kerja dekat kedai tu.”

“Oh ya.Tak ada apa-apa dah.”Ain mengemas kertas-kertas kerja di atas meja lalu dimasukkan ke dalam beg kerjanya.Kemudian dia bingkas bangun dan berkira-kira untuk beredar dari situ.

“Saya pergi dulu.Assalamualaikum.”

“Ain!Jangan fikir bukan-bukan tentang apa yang saya cakap tadi.I just want to be nice.”Ain mengangguk dan terus melangkah keluar dari kedai kopi itu.Ya dia akui dia cukup menyenangi sikap Danish.Lelaki itu sepertinya mempunyai cirri-ciri lelaki idamannya.Tapi bukankah terlalu awal untuk dia menilai lelaki itu.Perkenalannya dengan lelaki itu hanyalah sekadar pelanggan.Tidak lebih dari itu.Dia sudah berkahwin.Ingat!

**

Ammar termenung di kerusi kelab bar yang sedang rancak dengan bermacam-macam jenis lagu.Semua yang berada di situ bukan main seronok menari sedangkan dia termenung macam ayam berak kapur.Sudah seminggu dia bergaduh dengan Ain.Hati tak senang lansung.

“Am jomlah dance!!”Ajak Farhan sambil tangannya memegang gelas berisi air mabuk.Ammar menoleh dan tersenyum nipis.Dia mengangkat tangannya menandakan dia tidak mahu.

“Laa…Kau ni kenapa?Hey today is boys night out!Banyak aweksss ada ni!”Farhan menganggukan-anggukan kepalanya mengikut rentak muzik.

“Kau pergilah.Nanti aku join.”Acuh tak acuh sahaja Ammar melayan rakannya itu.Fikirannya berserabut.Kotak mindanya kini telah sarat dengan wajah isterinya.Hatinya digunungi dengan perasaan bersalah.Rasa kesalnya setinggi gunung Everest.’Apa kena dengan aku ni?She’s useless!Tak ada apa-apa makna.’Ammar meraut mukanya menggunakan tangan kirinya.

“Hey lover…What’s wrong?”Suara lunak satu wanita berbisik di telinga Ammar.Terkejut dibuatnya.Wanita itu tergelak kecil.

“Relax…Take it easy herm?You nampak stress.I buy you a drink okey?Let’s go!”Wanita tinggi lampai umpama model itu menarik lembut tangan Ammar menuju ke bar di dalam kelab itu.Ammar menurut.

“Two please.Macam biasa ye?”Ujar wanita itu kepada pelayan bar itu.Dia mengerling ke arah Ammar.Mengukir senyuman mengoda.

“By the way,I’m Linda.You Ammar right?The pilot.”Ammar mengangkat sebelah keningnya.Pelik juga dia bagaimana wanita itu boleh mengetahui tentang dirinya.

“Yeah.How did you…?”Linda tersengih.Dia mengeluarkan jari telunjuknya mengarah ke Danial.

“Your friend introduced you to me.”Dua gelas berisi air arak diletakkan di atas meja bar itu.Linda menolak air arak itu ke arah Ammar.

“Have it.Semua masalah awak akan lenyap.”Ammar menelan air liur.Selama dia hidup dia tidak pernah pun meneguk air haram itu.Tidak dia tidak akan minumnya.

“No thanks.I tak minum.”Linda ketawa kecil.

“Ammar…Satu gelas tak bermakna apa-apa.Have it.Semua masalah you boleh lenyap.”Hasut Linda lagi.Ammar merenung gelas berisi arak itu.

“Trust me…”Bisik Linda ditelinganya.Ammar memegang gelas itu.Hatinya masih lagi merasa ragu.Patutkah dia minum air itu?Memang benar kepalanya tengah kusut sekarang ini.

“Betul masalah I semuanya akan lenyap?”Linda mengukir senyuman manja dan mengangguk.

“Yes baby.Just drink it.”Ammar menarik nafas dalam.Tanpa ragu lagi dia meneguk air haram itu buat pertama kalinya.Habis satu gelas dia menelan.Dia meletakkan kembali gelas itu di atas meja.

“Wow!It’s feel great!One more please!”Sudah hampir sebotol air arak ditunggang oleh Ammar.Dia memang sudah cukup mabuk!Linda membisikkan sesuatu ditelinga Ammar membuatkan Ammar tersenyum.

“Let’s go babe.”Ujar Ammar girang.

Hati Ain tidak senang.Dia mundar-mandir di dalam biliknya.Sejak mereka bergaduh ini,tidak tertinggal satu malam pun dia menunggu Ammar pulang.Walaupun mereka tidak tidur sebilik,Ain tetap menunggu.Bila dia sudah dengar grill pintu rumah itu dibuka barulah hatinya senang.Selagi belum berbunyi,selagi itu hatinya tidak senang.Ain mengerling ke arah jam dinding bilik itu.Sudah pukul 1.00 pagi.Selalunya lelaki itu pasti akan balik sebelum pukul 12.00 malam.Tidak pula hari ini.Semakin bertambah risau hatinya itu.

“Shuttt.Bini I ada dekat dalam.Blurbb.”Bisik Ammar kepada Linda semasa dia sedang sibuk hendak membuka gril pintu rumah itu dalam keadaan mabuk.Telinga Ain menangkap bunyi pintu grill dibuka.Dia menghela nafas panjang.Lega suaminya itu dah pulang.

“Mana satu bilik you?”Tanya Linda.Ammar menarik tangan wanita itu menuju ke bilik tamu.Ya itulah tempat tidurnya sejak dia bergaduh dengan Ain.Linda ketawa kecil melihat Ammar yang mabuk.Kelakar.Ain bangkit dari katil.Dia terdengar suara perempuan!

“Betul ke apa aku dengar ni?”Hatinya tadi sudah lapang kini kembali risau.Benarkah apa yang didengar telinganya itu?

“Taklah.Perasaan aku je kot.Tak baik buruk sangka kepada suami.”Ain kembali berbaring di atas katil.Dipejamnya matanya rapat-rapat.Namun matanya tidak mahu lena.Mana tidaknya hatinya tidak senang.

**

Ain meletakkan mangkuk besar berisi mee hon goreng.Banyaknya cukuplah untuk dua orang makan.Dia melabuhkan punggungnya di atas kerusi makan itu.Tangannya mencapai cawan kosong lalu dituangnya susu rendah lemak ke dalamnya.Perlahan-lahan dia menghirup susu itu.Fikirannya melayang.Otaknya ligat memikirkan bagaimana hendak menyelesaikan masalah dengan suaminya itu.Dia tidak mahu kehilangan Ammar mahupun anaknya.Khabar gembira itu masih belum diketahui oleh sesiapa.Hanyalah dia dan Ammar sahaja.Mungkin bagi Ammar itu adalah berita buruk.Hah!Satu akal muncul dimindanya!Ain segera bangkit dari kerusi dan menuju ke bilik tidur tamu rumah itu.Dia menarik nafas dalam.Mencari kekuatan.Ammar terjaga dari tidurnya.Kepalanya sakit.Dia terbatuk kecil.Matanya tertancap ke arah sekujur tubuh di sebelahnya.Perempuan?!

“What?!Who?!What?!”Linda tersedar dari tidurnya.Ammar gelabah.

“Who are you and what are you doing here?!”Tanya Ammar kepada Linda.

“That’s really nice,Ammar.I’m Linda.We met at bar last night.”Ammar menepuk dahinya.

“No!No!What have I done!Crap!”Linda menyarungkan bajunya.Dia bangkit dari katil dan membetulkan rambutnya di hadapan meja solek.

“Awak kena pergi sekarang.Now!”

“What?I just woke up.Get me some coffee first.”Ammar mengetap giginya.

“Kopi dekat rumah saya dah habis.Dah-dah.”Ammar menarik lengan Linda secara paksa.Dia membuka pintu bilik tidurnya.Tidak diduganya Ain berada di depan pintu bilik tidur itu.

“Ain?”Ammar terkedu.Ain lagilah.

“Who’s she?!”Ammar tertunduk.Dia melepaskan tangan Linda.Linda menghampiri Ain.Dia menghulurkan tangannya.

“Hai!I’m Linda.Nice to meet you!”Air mata sudah pun menitis dari mata Ain.Dia memandang tepat ke arah Ammar.

“Terima kasih kerana tidak mencintai saya Ammar.Terima kasih kerana nak menceraikan saya.Terima kasih kerana awak memberikan zuriat kepada saya.Terima kasih atas segalanya.”Ain melangkah keluar dari rumah itu dan memasuki ke dalam perut kereta.Pantas dia memecut keluar dari kawasan perkarangan rumah dan menuju ke mana pun dia tidak tahu.Dia memberhentikan keretanya di tepi jalan yang lekang.Sedar tidak sedar sudah jauh dia memandu tanpa arah tuju.Dia menangis semahunya di dalam kereta.

“Ya Allah…Kenapa Kau berikan aku cinta kepadanya jika dia memang sudah ditakdirkan bukan untukku?Kenapa setiap lelaki yang aku cinta akan melukai hatiku Ya Allah?Kenapa?Adakah aku tidak layak untuk dicintai?”Ain mengadu kepada Yang Maha Mengetahui.Dia memerlukan seseorang untuk dikongsikan bebannya ini.Dia mencapai telefon bimbitnya.Didail nombor telefon Syahir.Tiada jawapan.Didailnya lagi.Masih sama.Dicubanya lagi.Kecewa sahaja jawapannya.Hendak ditelefon Nurin,tidak sampai hati.Nurin pasti sedang sibuk dengan persiapan perkahwinannya.Tidak mahu dia menganggu kebahagian orang lain.Ain menyandarkan kepalanya di kerusi.Matanya dipejam rapat.Dikesatnya air mata yang berbaki dipipinya.Nama Danish muncul dimindanya.

‘Kalau you need someone I always there.Just give me a call’

‘Lagipun telefon I sentiasa terbuka untuk terima panggilan daripada you’Ain ragu-ragu.Dia tiada pilihan lain.Segera dia mendail nombor telefon ‘pelanggannya’.

“Assalamualaikum.”Ain memulakan bicara.

“Waalaikumussalam.Ain!”Hati Danish melonjak gembira.Dia memberhentikan kerjanya menaip sesuatu di komputer.Dia merupakan CEO syarikat milik ayahnya.Ayahnya sudah lama meletakkan jawatan dan memberikan jawatan itu kepadanya.

“Yeah.It’s me.”Danish mengerutkan dahinya.

“You baru lepas menangiskan?”Ain mengeluh kecil.Pandai pula lelaki itu meneka.

“Kenapa ni?”Risau bukan main menggunung di hati Danish.

“I just need someone to talk to.Do you mind?It’s okey kalau you busy.Kita boleh jumpa lain kali.”

“No,no.I’m not busy at all.Kita jumpa dekat tempat biasa.You nak I jemput you ke?”

“Tak apalah.I boleh drive sendiri.See you then.”Ain memutuskan talian dan memecut menuju ke Mid Valley Mega Mall.Danish menutup komputer ribanya dan mencapai kot bajunya yang berwarna hitam.Dia melangkah keluar dari pejabatnya.

“Sarah,tolong cancelkan all my appointment hari ni.”Sarah mengangguk.Danish mengatur langkah keluar.Tidak sabar hatinya ingin menemui Ain.

Ammar terduduk di birai katil.Dia menutup mukanya menggunakan kedua-dua tangannya.

“What have I done?”Ammar mengeluh.Linda mengambil tempat di sisinya.

“Let me tell you what have you done.You done nothing!”Ammar memalingkan mukanya ke arah Linda.Meminta kepastian.

“I tak faham dengan you tahu tak?You lelaki yang paling pelik yang pernah I jumpa!Selalunya lelaki lain akan bagi I mabuk.Tapi ni you yang mabuk.You bawak balik I dekat rumah you.Lepas tu you terus tidur!I nak pegang you,you lansung tak bagi.Marah lagi adalah!Ada ke patut?”Ammar ternganga.

“Betul ni?”Linda mengeluh.Kemudian mengangguk.

“Yes I knew it!I done nothing!Ain!Ain!”Ammar berlari keluar dari bilik itu dan menuju keluar rumah.Langkahnya terhenti apabila dia teringatkan sesuatu.

‘Fine!Lepas dia lahir saya akan ceraikan awak!’

Dia masih ingat kata-kata yang terkeluar dari mulutnya tanpa niat.Sungguh dia tidak mahu mengucapkan itu.Dia tidak sanggup kehilangan wanita itu.Wanita pertama yang menyentuh hatinya.Dia sudah terlambat barangkali?Ataupun masih ada peluang untuk dia menebus kesalahannya?

‘Asal dengan kau ni Ammar?!Kau tak cintakan dia!Kau kahwin dengan dia hanyalah untuk mengambil kesempatan!Anak dia tu kau boleh guna nak ambil harta keluarga kau!Bodoh betullah kau ni!’Hati jahatnya berbisik.

‘Jangan kerana harta kau mengorbankan cinta yang tidak pernah hadir dalam hidup kau.’Hati sebaliknya pula berbisik.Ammar mengeluh berat.Benarkah dia mencintai Ain?

“Jadi apa yang you nak kongsikan dengan I?”Danish memulakan bicara setelah agak lama Ain mendiamkan diri.Asyik termenung jauh saja.Mata wanita itu pun sembab.Tersentuh hatinya.Tidak tegar dia melihat wanita yang dicintai disakiti.

“Danish mungkin you belum kenal I lagi.”Ain memandang tepat ke muka Danish.Dia harus menerangkan tentang statusnya kepada lelaki itu sebelum apa-apa.

“I dah berkahwin.”Danish masih tenang.

“I dah mengandung lagi pun.”Ain mengambil nafas dalam.

“I tahu.”Ain mengerutkan dahinya.

“Macamana you tahu?”Danish mengukir senyuman.

“Itu tak penting.Dan I juga tahu you kahwin dengan dia atas dasar kontrak bukan?”Makin berkerut dahi Ain.Macam dah berkedut pun boleh dikatakan juga.

“How did you…”

“Ain,tak penting dari mana or dari siapa I tahu tentang perkara itu.Jadi cerita pada I apa masalah you herm?”Ain diam seribu bahasa.’Lelaki ni orang jahat ke?Macamana dia tahu semua ni?Dia nak apa-apa ke?Dia nak tebus apa-apa ke?Dia mesti dah periksa latar belakang aku!Aku dah masuk perangkap ke?’Gerutu Ain sendirian.

“Ain?Janganlah risau.I bukan orang jahat.I cuma nak menjadi seorang teman kepada seorang wanita yang baik.”Ain merenung mata Danish.Terpancar cahaya kejujuran dimata itu.Tidak seperti dia melihat mata Ammar.Seperti ada sesuatu yang lain.

“Do you want to share your problem or not?”

“I tak tahu nak mula dari mana.Kalau I cerita sama macam I memburuk-burukkan suami I sendiri.”

“Ain,kita menceritakan benda itu bukanlah sengaja.Kita cuma cari punca permasalahan itu.Kita kena tahu macamana nak ubah benda buruk tu bukan?”Ain terpegun dengan bicara Danish.Aduihai.Lelaki itu menepati lelaki idamannya.

“Tapi kita baru kenal Danish.Baru sebulan.Tak ke you rasa terlalu awal?Apa I merepek ni?I call you tapi I pulak nak mengelak.I dah gila kot.Haha.”Gelak yang dibuat-buat.

“Not you’re not.You cuma stress.Ain,tempoh perkenalan tidak menjadi pertikaian untuk kita menceritakan permasalahan itu.Kejujuran itu yang penting.And trust me!I’m a good guy!Kalau saya melukai hati awak suatu hari nanti just get me a gun and shoot me!”Ain tergelak kecil.

“Macam-macamlah you ni.”Ain kembali diam.Dia merenung cawan kopi yang dipesannya tadi.Danish memberi ruang kepada Ain untuk menyelesakan diri.Dalam diam dia merenung muka jelita itu.Sungguh dia sudah jatuh hati.Walaupun hatinya hancur apabila mengetahui wanita itu sudah berkahwin,dia tidak kisah.Asalkan dia dapat membahagiakan wanita itu sudah cukup membuatkan dia menjadi orang yang paling gembira di dunia ini.

“Dia bukan seperti apa yang I sangkakan.Dia sanggup tuduh I macam-macam.Tapi I tak tahu kenapa I masih lagi bersama dia.Kenapa I masih boleh menerima dia.I terlalu cintakan dia.”Danish membetulkan duduknya dan menfokuskan pandangannya ke arah Ain.Mahu mendengar setiap patah perkataan yang keluar dari mulut itu.

“Dia suruh I gugurkan anak ni.Alasannya dia tak sukakan kanak-kanak.Dia kata ni bukan anak dia.Macam-macam lagi.And semalam dia bawak balik perempuan balik ke rumah!”Air mata wanita itu menitis laju.Danish merasa pilu.Ingin dia kesat air mata itu.Tapi dia tidak mahu melebihi batasan.

“Ain.Menangis bukanlah cara untuk menyelesaikan masalah.Mungkin ini dugaan yang Tuhan nak bagi dekat you.”

“Ini bukan dugaan Danish.Tapi hukuman kepada I.Mungkin atas dosa-dosa I yang dulu.Entahlah setiap lelaki yang I cintai pasti akan melukai hati I.I tak faham.Mungkin I ditakdirkan untuk tidak dicintai.”Ain mengesat air matanya meggunakan tisu.Hidungya merah.Begitu juga dengan matanya.

“Ain jangan cakap macam tu.Setiap orang Allah jadikan pasti akan ada jodohnya.Cuma kita sahaja yang tak tahu siapa orang itu.Ain cinta tidak semestinya akan datang sekali dalam seumur hidup.Dan tak semestinya cinta yang datang acap kali itu tidak wujud.Cinta.Kadang Allah berikan kita cinta hanyalah untuk meguji kita.Cinta kita bukanlah hanya kepada kekasih.Malah cinta kita juga kepada Allah,Rasul,kitab,ibubapa,sahabat dan yang paling penting cinta kepada diri sendiri.”Wow!Nasihat lelaki itu menusuk jiwa perempuannya.Ain terpesona.

“Betul jugak cakap you tu ye?”

“Tahu pun!Now I want you to be positive and think positive.Jadi hidup you pun akan jadi positive.”Ain mengukir senyuman.Senyuman lega.Terasa benar-benar ringan masalahnya apabila dikongsikan kepada orang yang benar-benar memahami.

“You kena bagi dia peluang Ain.”Sekali lagi dahi Ain berkerut.

“Peluang apa?”

“Peluang untuk berubah.Peluang untuk mencintai you.I’m bet he loves you.”Ain ketawa kecil.

“No he didn’t.Kami kahwin pun atas dasar kontrak.Perkahwinan paksalah katakan.I rasa dia buat semua ni hanyalah untuk mengambil kesempatan terhadap I.Tak lebih dari itu.Tidak pernah ada sekelumit cinta pun dalam hatinya.I je yang bertepuk sebelah tangan.”Air matanya kembali bergenang.Danish kurang selesa.

“Ain,you nak ais krim?”Ain tergelak.

“Hey you ingat I budak kecik ke?Tak naklah.Lagipun you tak payah nak tiru Lee-Young Jae dalam cerita Full House tu.Asal orang nangis je nak belikan ais krim.Apalah.”

“Oh you tengok cerita tu ya?”

“Of course!Cerita tu kan popular.Lagipun ada Rain yang handsome.”

“Oh really?I tengok cerita tu sebab ada Song Hye Ko.She’s very beautiful.”Semakin rancak mereka berbual sehingga terlupakan topik sebenarnya.

“Ya she’s cute I guess.Haha.”Akibat perangai lelaki itu,Ain sudah mula menyenangi Danish.Dia semakin suka menghabiskan masa bersama dengan Danish daripada Ammar.Kalau dengan Ammar hatinya pasti merasa sakit.Tidak dengan Danish.Hatinya gembira.

**

“Kamu mengandung!Alhamdullilah.Termakbul juga doa ibu.Bila kamu dapat tahu?”Bukan main gembira lagi Datin Maisarah apabila mendengar berita gembira itu.

“Ermm bulan lepas.Dah nak masuk dua bulan.”

“Baru sekarang nak bagitahu ibu?Kenapa?”Ain serba salah.Sebenarnya dalam tempoh sebulan itu dia acap kali memikirkan bagaimana harus dia katakan kepada ibu mentuanya itu.Yalah disebalik berita gembira itu adanya berita buruk.Selepas sahaja dia melahirkan anaknya itu dia akan diceraikan oleh Ammar.

“Tak.Ingatkan nak rahsiakan dulu.Nak buat surpriselah katakan.”Bohong Ain.Demi menyedapkan hati orang tua itu.

“Bukan sebab Ammar?”Ain memandang ke arah Datin Maisarah.Cuba memahami apa yang cuba diperkatakan.

“Ibu tahu Ammar tak suka budak-budak.”Ain menelan air liur.

“Eh tak lah ibu.Ammar kata itu dulu.Dia ada jugak beritahu Ain pasal benda tu.Tapi dia kata dia akan cuba untuk terima benda itu.Lagipun sampai bilakan?Kalau macam tu tak payah kahwinlah.”Bertambah lagi dosanya kerana berbohong.Datin Maisarah mengukir senyuman girang.

“Betul dia cakap macam tu?”Seraya Ain mengangguk.

“Baguslah.Haraplah dia berubah.”Ain tersenyum kelat.’Tak mungkin ibu.Ain cuma ada tempoh lagi 6 bulan untuk membahagiakan ibu.Selepas itu Ain minta maaf.Ain terpaksa pergi.’Ingin sahaja dia ucapkan itu.Tapi dia tidak termampu.Lidahnya kelu.Bibirnya membeku.Tidak sampai hati dia ingin memburuk-burukkan Ammar dan mencatas kegembiraan yang bertandang dihati ibu mentuanya itu.Biarlah dia seorang yang terseksa.Dia rela berkorban.

**

Ammar berjalan ke hulu dan ke hilir di ruang tamu rumahnya.Sesekali dia mengerling ke arah jam.Hatinya tidak senang.Ain masih tidak pulang walaupun jarum jam sudah menginjak pukul 9 malam.Selalunya Ain tidak pernah balik selewat begitu.Telinganya menangkap bunyi enjin kereta.Pantas kaki Ammar melangkah menuju ke jendela rumah itu.

“Ya nanti kita jumpa lagi.I just have a lot of fun with you Danish.Good night!”Ain melambaikan tangannya ke arah Danish apabila dia turun dari kereta milik lelaki itu.Kini dia kerap menghabiskan masa bersama dengan Danish.Hatinya gembira bersama dengan lelaki itu.

“Night!Sweet dream ya?”Danish memasukkan gear dan menekan pedal minyak dan meluncur laju keluar dari kawasan perumahan itu.Ain mengatur langkah menuju ke pintu rumah sambil tersenyum.

“Siapa tu?”Terkejut besar Ain apabila Ammar menerjahnya sebegitu.Ain mengurut-urutkan dadanya.

“Apa masalah awak ni?”

“Saya tanya siapa tu?Lelaki kan?!”Marah Ammar.

“Ya dia lelaki dan dia kawan saya!Jadi?”Ammar mengetap giginya.Dia mengepal penumbuk.

“Keluar dengan lelaki balik malam!Awak sedar tak awak tu dah kahwin dan dan nak ada anak!Tak sedar diri ke?!”Tengking Ammar.Seperti halalintar dah bunyinya.Ain ketawa sinis.

“Ya saya tahu,saya dah kahwin tapi selama saya mengandung ni saya tak pernah rasa saya ni ada suami.”Perli Ain.Semakin naik darah Ammar.

“Apa awak cakap?!Saya ni suami awak tahu tak?!”

“Suami?!Suami apa yang curang belakang isterinya!Suami yang tak nak mengaku anaknya sendiri!Entah-entah apa lagi benda yang awak buat belakang saya,saya sendiri pun tak tahu!”Nafas lelaki itu turun naik.Api kemarahan memang sudah menyala-nyala dimatanya.Ain berkira-kira untuk berlalu pergi dari situ.

“Oh lupa pulak.For your information kontrak perkahwinan kita tetap berjalan!Saya masih belum buang dan koyakkannya lagi.Dan saya tahu awak pun samakan?Lagi empat bulan saya akan keluar dari rumah ni!Dan saya tak nak ambil tahu lagi pasal awak!Awak cuma perlu tunggu dua bulan dan siapkan surat penceraian kita.Jangan risau saya takkan cari awak dan menyusahkan awak.Dan kalau nafkah anak awak tak nak bagi pun tak apa!Saya tak peduli!”Ain pantas menaiki tangga dan memasuki ke dalam bilik tidur.Ammar mencapai pasu bunga kecil di atas meja kopi lalu dicampakkannya ke lantai.Habis berkecai pasu bunga yang tak bersalah itu.

“Crap!”Ammar menghempaskan diri di atas sofa.Dia memejamkan matanya.Apa kena dengan dirinya ni?Kenapa dia cemburu bila Ain keluar dengan lelaki lain?Kenapa dia rasa sedih apabila Ain ingin melangkah pergi dari hidupnya?Pastinya hidup dia akan kosong jika tiada Ain disisinya.

“Ain,I’m falling for you.I’m sorry.”

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: