Novel : Bak langit dan bumi 1

Nama Pena : caram3L ice

Riley menggeliat selepas bangun dari katil. Sudah 3 hari tak dapat tidur sebab ada banyak sangat assignment yang bertimbun. Dari subjek Methodology in Psychology ke Introduction to Psychology I. Aduh, banyak betul nak kena baca dan buat written report. Emma di katil sebelah tidur dengan nyenyak sekali sampai berdengkur. Senyum. Emma pun senasib dengannya. Inilah akibatnya bila kerja bertangguh. Riley terus bangkit dan menghala ke dapur tanpa mahu mengganggu tidur Emma. Aroma kopi yang munusuk masuk membuatkan Riley terasa segar tiba-tiba. Eh, siapa yang buat kopi pagi-pagi buta ini?

“Eh, Riley awal betul kau bangun. Bukan kau baru je tidur ke?” Kazeiru sedang sibuk menyediakan sarapan pagi. Patutlah dapur berbunyi, Riley bermonolog.

“Tak lah. Aku dah cukup tidur. 2 jam pun kira okay la jugak. Kau ni pulak, mimpi apa buat breakfast kat rumah aku? Rumah sendiri tak ada dapur ka?” Sengaja dituturkan begitu kerana setiap kali mamat ni nak masak, dapur rumah mereka jadi mangsa.

“Tak boleh ke? Aku ingat korang teringin nak makan breakfast yang special hari ni. Aku masak Japanese traditional breakfast; ada miso soup, grilled fish, tamagoyaki (rolled omelet),seasoned nori (dried seaweed), natto.” Bulat mata Riley melihat sarapan yang terhidang. Selalunya breakfast dengan roti bakar dan jem tapi hari ini betul-betul special.

“Okaylah, aku ucapkan terima kasih sebab rajin betul sediakan breakfast untuk aku dan Em. Walaupun aku tahu ini semua untuk Em kan?” Riley memandang sinis pada si tukang masak. Kazuki cuma tersengih macam kerang busuk.

“Huh, apa bau yang sedap pagi-pagi ni? Kau call delivery ke Riley?” Emma muncul seperti zombie dalam Resident Evil. Mungkin sebab mata pandanya.

“Ni, kawan baik kau sediakan special breakfast. Jom makan, jap lagi aku dah nak gerak ke faculty,” Riley menarik Emma duduk di sebelah.
Selesai je sarapan, Riley terus bersiap untuk ke faculty yang terletak lebih kurang 3 kilometer dari apartmentnya.

“Em, aku rasa baik kau hentikan je niat jahat kau untuk pergunakan mamat tu. Kesian lak aku tengok dia duk terkejar-kejar kau,” Riley menyapu bedak di muka. Emma mengangkat bahu tanda tidak peduli.

“Tapi aku kena buat dia jadi back-up kalau betul la si Connor tue dah ada perempuan lain,” wajah Emma mencuka.

“Jahat la kau ni, Aku warning kau awal-awal. Kalau kau mainkan orang, it will eat you back twice as bad,” Riley menyarungkan beg sandang di bahu.

“Hey, mana adil. Kau dah ada boyfriend yang sangat setia, jadi jangan nak sembarangan.” Riley cuma senyum. Hanya dirinya yang tahu status sebenar dia dan Caleb.

“Apa? Kau nak putus macam tu je?” Riley bersuara. Jantungnya dah berdegup kencang macam nak meletup. Caleb dengan selamba menuturkan kata-kata yang paling dia takut sekali dalam dunia.

“But, our parents tak boleh tahu lagi pasal ini. Nanti mahu jahanam hidup aku,” Caleb tidak menunjukkan rasa bersalah. Riley dah lama perasan; Caleb and Isabella. Ramai kawan-kawan cuba selindungkan gossip itu tapi kebenaran tetap akan muncul akhirnya. Riley mati kata-kata.

“Okay, kalau itu yang kau nak aku tak boleh nak kata apa lagi. I’ll repect your decision. Tapi jangan kau cari aku lagi if trouble comes. Good bye.” Ucap Riley datar sebelum menyahkan diri dari situ. Satu demi satu titisan air meluncur laju tanpa di undang.

Sejak menjadi single and unvailable, Riley suka berimaginasi dan hidup dalam dunia khayalannya. Kepercayaanya terhadap makhluk bernama manusia makin pudar macam kain kena Clorox. Bukan sebab peristiwa dia dan Caleb tetapi juga family-nye yang dysfunctional. Parents yang sangat busy mengejar social status dan duit. Siblings yang sangat selfish dan tak ada cirri-ciri abang atau kakak seperti keluarga orang lain.

Warna biru langit dan angin pagi menyapa dengan lembut. Riley senyum lagi. Ramai orang cakap dia suka senyum sendiri. Kadang-kadang tengah marah pun senyum. Itu tandanya marah tahap giga. Hahaha.
Riley melihat jam di tangan .Resah menanti teman-teman lain yang belum tiba. Mau tak mau dia terpaksa duduk juga di tembok sebab sudah 20 minit berdiri. Hari ini dia sudah berjanji untuk membuat perbincangan bagi presentation subjek Methodology in Psychology. Tapi seorang pun belum tiba-tiba lagi.

Keadaan jadi huru-hara dengan jeritan pelajar perempuan mengerumuni satu kawasan tak jauh darinya. Muncul seorang lelaki yang berpakaian seperti ‘rockstar’ dari Harajuku. Dengan seluar jeans koyak, jaket kulit, dan rambut dengan blond highlights. Visual Kei style. Sekarang agak popular trend fashion ala-ala rockstar dari Jepun hatta aku sekarang berada di US. Macam artis yang sesat je, guman Riley sendirian.

“Oit, tak nampak ke ‘King’ nak lalu ni?!” Tengking seorang pelajar perempuan. Menyirap darah bila ditegur begitu.

“King? Aku rasa aku bukan di London dan Negara ini tak ada Raja. So, who the hell is your king?” Riley melawan. Gadis itu mahu bersuara tapi ditahan oleh seorang lagi rakannya. Artis sesat tadi datang menghadap Riley.

“Kau pernah dengar tak King Abel the Evil yang boleh hancurkan hidup kau dalam sekelip mata je.” Sombong dan selfish, itu tanggapan Riley terhadap anak orang kaya tak sedar diri; Abel.

“Huh? Aku rasa aku tak bayar gaji kau untuk belajar di sini. And kau jangan perasan kau tu berkuasa sangat spoilt brat. Setakat 2 pointer tiap semester, ada hati nak jadi raja. Cuba cermin balik diri itu.” Selamba Riley memberikan statement berani mati. Abel rasa tercabar dengan gadis di depannya. Hmph! Itu sahaja jawapan Abel. Kemudian dia terus hilang bersama peminat-peminat yang menjerit macam screaming banshee.

Emma dan beberapa teman lain duduk di satu sudut di kafeteria. “Hey, apa kau dah buat kali ini Riley? Kau dan Abel Kay a.k.a King kat kolej kita ni dah jadi hot item tahu tak?” Riley melihat papan skrin handset Emma.

“What the hell?! Sebab benda kecil pun nak kecoh. Memang dasar anak orang kaya,” ujar Riley sambil mengambil tempat duduk. Tapi, belum sempat Riley duduk, entah macam mana, tersembam ke lantai bukan ke kerusi.

“Adoi, sakitnyer. Kenapa diorang tak tukar kerusi rosak ni.” Semua mata-mata menghala ke arah Riley. Damn. Kerja Demon Abel la nie.

“Kau okay? Aku tak tahu yang kerusi tu dah loose.” Emma membantu Riley bangun.

“Mungkin kerja Demon Abel tu. Aku sure dia ramai mata-mata yang nak kerjakan aku.” Ujar Lilly. Riley cuma mengangguk tanda setuju.

“Korang semua tahu kan yang Abel ada adik kat sini, namanya Cayden. Top scorer kat faculty of Engineering. Walaupun diorang siblings, tapi Abel tak suka adiknya.” Riley tersenyum sinis.

“Mungkin sebab dia tu lembap dan spoilt giler. Tu lah, sibuk sangat ngan dating sampai tak sempat nak study langsung. Serves him right.” Riley dengan bangganya bersuara. Kat sini tak ada system monarki tapi dia suka-suka buat orang melutut kepadanya. But not me. Never.

Sewaktu di kuliah, Riley dan kumpulannya membuat pembentangan. “Riley, sila ke bilik Dekan sekarang. Yang lain, teruskan pembentangan.” Riley terus keluar menuju ke pejabat. Tak pernah-pernah kena panggil dengan dekan. Dia ada buat salah ke? Masuk aja ke dalam bilik itu, Riley terasa lututnya lemah. Yang menantinya bukan dekan tetapi parents the Demon Abel.

“Awak Riley? Silakan duduk,” pelawa Charles. Tak lama kemudian Abel masuk. Riley makin keliru.

“Mulai hari ini, Riley you’re going to be Abel’s private tutor. Dia tak dapat nak hadir ke kelas seperti orang lain jadi awak akan jadi tutornya. Jangan risau, awak akan dibayar mengikut jam,” ujar dekan Charles. Terbeliak mata Riley. Kenapa tiba-tiba dia dapat nomination untuk jadi tutor syaitan ni? Mahu tak mahu Riley cuma mengangguk. Abel pula tersenyum puas.

Selepas kuliah tamat petang itu, Riley menanti di bangku. Dia buntu. Jadi tutor untuk Demon Abel serupa macam kena masuk neraka. “Jom, kita pergi ke Mall. Hari ini ada sale di JC Penny.” Emma menarik tangan Riley tetapi dia membatu.

“Eh, kenapa dengan kau Riley?” Emma mengomel. Riley memandang Emma dengan mata separa berair.

“Aku kena jadi tutor untuk Demon Abel tue Emma. Selamatkan aku.” Riley melutut depan Emma.

“Ala, bukannya hari-hari pun kau kena kasi dia tutorial-kan? I mean, kau boleh pergi ke rumahnya yang macam istana raja tu. Bestnyer,” Emma tidak membantu langsung. Patah semangat Riley. Dia perlu fikirkan satu pelan dengan pantas.

“Okay, tapi aku pun tak tahu nak buat apa dalam hal ini. We’re talking about King. His orders are absolute,” ujar Emma.

“Cik Riley, awak perlu ikut kami. Tuan muda Abel sedang menunggu.” Dua lelaki berpakaian kot hitam muncul di depan mereka. I’m dead.

Rumah Townhouse Abel terletak di kawasan elit seperti Upper East Side, New York. Apartment mewah dua tingkat ini didiami oleh Abel dan adiknya, Cayden.

“So, awak rasa awak hebat sangatkan? Jadi apa kata awak ajar saya mulai hari ini,” ujar Abel sambil menghirup jus oren di tangan.

“Kenapa saya kena ajar awak? Bukan ada ramai lagi ke student yang lagi pintar. Saya cuma average student je.” Riley cuba mempertahankan diri.

“No,no. Tadi kau sendiri cakap aku ni bengap dan sibuk melayan perempuan. So, prove that statement of yours,” Abel memandang sinis. Riley terasa nyawanya dihujung tanduk. Damn, tak sangka dia dengar conversation aku tadi.

“Okay, let’s start already,” Riley tahu dia tak sehebat mana tapi tak semudah itu dia tunduk dengan ego manusia bernama Abel.

Memang susah nak mengajar orang yang memang lahir-lahir kepala batu. “Aku dah explain ini untuk kali ke-10 takkan kau tak paham-paham lagi? Atau tempurung otak kau ni kosong tak ada isi?” Riley merengus.

“No, kau tu yang ajar tak betul. Aku tak paham la. Cepat, ajar balik dari mula,” Abel pula merungut. Ada yang kena cepuk dengan buku jap lagi, gumam Riley.

“Abel, kau nak keluar tak malam..” Cayden muncul di muka pintu study room. “Oh, tak tahu kau ada guest, sorry for interrupting.” Riley tergamam seketika. Itulah kali pertama dia terserempak dengan Cayden. Memang lain langsung dengan Abel; macam Demon and Angel.

“Apa kau duk tengok adik aku tu hah? Cermin la diri kau tu sikit kalau ada hati dengan Cayden. Nerd.” Riley rasa tercabar. Memanglah dia nampak simple dan nerd, tapi dia punya hati macam orang lain jugak.

“Saya rasa saya dah tak layak untuk jadi tutor encik Abel lagi. Saya nak berhenti setakat ini sahaja.” Barang-barang dikemas dan begnya di sarung ke bahu. “Terima kasih sebab sudi mengambil saya jadi tutor untuk hari ini,” datar sahaja suara Riley. Cayden terkejut melihat gadis itu meluru keluar ke pintu. “Hey, apa dah jadi ini? Kau gaduh ke?” Abel kelihatan seperti pesalah di penjara. “None of your business.” Pelannya gagal.

Riley terkejut melihat Emma menantinya di lobi. “Eh, macam mana kau tahu aku ada kat sini?” Tangannya diraih.

“Aku tahu la, aku Google tadi. Jom la, aku tau kau mesti lapar kan?” Riley hairan.
Mereka singgah di Oishii Sushi. Masing-masing tengah diet. Tiba-tiba, mata Riley melekap pada dua pasangan kekasih yang baru sahaja tiba. Terhenti suapan di mulut. Mereka berdua kelihatan begitu mesra sekali.

“Eh, itukan Abel dan Cayden, bukan tadi kita baru sahaja dari rumah dia. Tak sangka boleh terserempak dengan mereka berdua kat sini.” Ujar Emma memerhatikan mereka. Riley terus rasa sebak bercampur loya. Kenapa aku rasa cemburu pula. Riley diam membisu.

“Hmm, betullah cakap diorang. Adik Abel sangat kacak. Sesuai la dengan Grace. Dia tu top scorer kat Faculty of Law.” Emma kagum. Tapi Riley pula yang resah.

“Eh, kenapa aku tak tahu menahu pun pasal nie?” Riley mula jadi musykil dengan kata-kata Emma.

“Well, boleh dikatakan semua orang tahu pasal diorang ni. Kira macam selebriti la. Diorang kira macam putera raja juga. A common thing kalau anak orang kaya dan born with good looks Kau bukak la Facebook ke, Myspace ke, memang diorang ni famous la.” Emma bercerita panjang lebar. Kemudian, Riley menoleh lagi. Maybe, but that won’t last forever.

Selepas selesai makan, Emma beransur untuk pergi dating. Riley melihat jam tangan. Masih awal lagi. Dia terus menapak ke sebuah kedai yang terletak selang beberapa kedai. Sedang dia leka membelek-belek majalah , tiba-tiba Riley terasa seperti ada orang yang memerhatikan diring. Bila ditoleh, aku terkejut apabila melihat Cayden sedang memerhatikanya sambil tersenyum. Terus menghampiri.

“Tak sangka terjumpa awak lagi. Tadi awak ada masalah dengan Abel ke? Saya baru nak ajak awak makan dengan kitorang tadi.” Cayden menyapa mesra. Riley jadi tergumam seketika. Bukan tadi dia baru sahaja terserempak di restoran. Jantungnya mula terasa berdebar-debar macam bom jangka.

“Err, tak adalah. Tadi saya ada hal. Sebab tu jalan cepat-cepat.” Riley jadi tak keruan apabila Cayden berdiri bersebelahan. “Abel memang nakal tapi dia baik sebenarnya,” Cayden sangat gentlemen.

“Oh terlupa, macam girlfriend awak? Nanti dia salah faham pula kalau dia nampak saya dengan awak berdu..” Riley tiba-tiba terdiam bila melihat Cayden tergelak .”Kalau awak nak, saya panggilkan dia. Tadi tu cousin kitorang. Sophia.” Mata Riley hampir menjadi bulat mendengar jawapan Cayden. Pada masa yang sama hatinya berbunga. He’s single, I think.

“Oh, maaflah. Saya tengok awak mesra semacam je. Sebab itu saya tanya. Errr, saya nak beransur dulu. Saya pergi dulu,” ujar aku. Tiba-tiba Cayden memegang tangan kiri Riley dan menarik dirinya hampir ke arah Riley. What the? Riley terkebil-kebil. “Sorry!” ucap seorang lelaki yang membawa dua kotak besar. Mereka kelihatan seperti berpelukan. Muka Riley terus merah.

“Kenapa ni, awak okay…” Dengan pantas Riley meleraikan tangan Cayden. Thanks? Aduh, malu aku, getus hati Riley. Sudah lama dia tak rasa begitu sejak berpisah dengan Caleb.”Errr..maaf…tadi saya takut awak terlanggar orang tadi. Harap awak okay?” ucap Cayden. “I’m okay. Thanks by the way.” Terus Riley beredar dari situ.

Aku pulang ke rumah dengan perasaan yang berkecamuk. Aku masih keliru dengan perbuatan aku tadi. “Riley, kau kenapa ni? Dari tadi aku tengok kau semacam je? Kau ada masalah ke?” soal Emma saat kami sedang menonton rancangan Ugly Betty. “Emma, kau mesti tak percaya dalam satu hari je. Macam-macam benda dah terjadi kat aku.” Riley berhikayat dan Emma mendengar seperti kanak-kanak kecil.

Riley membuka organizernya, hari ini kelas batal jadi dia free untuk hari ini. Emma sudah keluar ke kuliah seawal jam 8 tadi. Seharian duduk di bilik pasti bosan; Riley mengambil keputusan untuk keluar ke library. Di tangan sarat dengan buku rujukan beg pula penuh dengan barang keperluan. Ketika menunggu lampu hijau, Riley teringat kembali peristiwa ketika pertama kali aku bertemu dengan Abel dan Cayden.

Sejak mempunyai kaitan dengan mereka, nama Riley jadi bualan warga kampus. Sedang dia asyik memikir, Riley ditolak oleh seorang lelaki yang berlari berhampirannya. Riley dilanggar sehingga terpelanting di atas jalan. Keadaan menjadi kecoh. Kepala Riley terhentak ke jalan menyebabkan dia terus pitam.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Novel : Bak langit dan bumi 1

Nama Pena : caram3L ice

Riley menggeliat selepas bangun dari katil. Sudah 3 hari tak dapat tidur sebab ada banyak sangat assignment yang bertimbun. Dari subjek Methodology in Psychology ke Introduction to Psychology I. Aduh, banyak betul nak kena baca dan buat written report. Emma di katil sebelah tidur dengan nyenyak sekali sampai berdengkur. Senyum. Emma pun senasib dengannya. Inilah akibatnya bila kerja bertangguh. Riley terus bangkit dan menghala ke dapur tanpa mahu mengganggu tidur Emma. Aroma kopi yang munusuk masuk membuatkan Riley terasa segar tiba-tiba. Eh, siapa yang buat kopi pagi-pagi buta ini?

“Eh, Riley awal betul kau bangun. Bukan kau baru je tidur ke?” Kazeiru sedang sibuk menyediakan sarapan pagi. Patutlah dapur berbunyi, Riley bermonolog.

“Tak lah. Aku dah cukup tidur. 2 jam pun kira okay la jugak. Kau ni pulak, mimpi apa buat breakfast kat rumah aku? Rumah sendiri tak ada dapur ka?” Sengaja dituturkan begitu kerana setiap kali mamat ni nak masak, dapur rumah mereka jadi mangsa.

“Tak boleh ke? Aku ingat korang teringin nak makan breakfast yang special hari ni. Aku masak Japanese traditional breakfast; ada miso soup, grilled fish, tamagoyaki (rolled omelet),seasoned nori (dried seaweed), natto.” Bulat mata Riley melihat sarapan yang terhidang. Selalunya breakfast dengan roti bakar dan jem tapi hari ini betul-betul special.

“Okaylah, aku ucapkan terima kasih sebab rajin betul sediakan breakfast untuk aku dan Em. Walaupun aku tahu ini semua untuk Em kan?” Riley memandang sinis pada si tukang masak. Kazuki cuma tersengih macam kerang busuk.

“Huh, apa bau yang sedap pagi-pagi ni? Kau call delivery ke Riley?” Emma muncul seperti zombie dalam Resident Evil. Mungkin sebab mata pandanya.

“Ni, kawan baik kau sediakan special breakfast. Jom makan, jap lagi aku dah nak gerak ke faculty,” Riley menarik Emma duduk di sebelah.
Selesai je sarapan, Riley terus bersiap untuk ke faculty yang terletak lebih kurang 3 kilometer dari apartmentnya.

“Em, aku rasa baik kau hentikan je niat jahat kau untuk pergunakan mamat tu. Kesian lak aku tengok dia duk terkejar-kejar kau,” Riley menyapu bedak di muka. Emma mengangkat bahu tanda tidak peduli.

“Tapi aku kena buat dia jadi back-up kalau betul la si Connor tue dah ada perempuan lain,” wajah Emma mencuka.

“Jahat la kau ni, Aku warning kau awal-awal. Kalau kau mainkan orang, it will eat you back twice as bad,” Riley menyarungkan beg sandang di bahu.

“Hey, mana adil. Kau dah ada boyfriend yang sangat setia, jadi jangan nak sembarangan.” Riley cuma senyum. Hanya dirinya yang tahu status sebenar dia dan Caleb.

“Apa? Kau nak putus macam tu je?” Riley bersuara. Jantungnya dah berdegup kencang macam nak meletup. Caleb dengan selamba menuturkan kata-kata yang paling dia takut sekali dalam dunia.

“But, our parents tak boleh tahu lagi pasal ini. Nanti mahu jahanam hidup aku,” Caleb tidak menunjukkan rasa bersalah. Riley dah lama perasan; Caleb and Isabella. Ramai kawan-kawan cuba selindungkan gossip itu tapi kebenaran tetap akan muncul akhirnya. Riley mati kata-kata.

“Okay, kalau itu yang kau nak aku tak boleh nak kata apa lagi. I’ll repect your decision. Tapi jangan kau cari aku lagi if trouble comes. Good bye.” Ucap Riley datar sebelum menyahkan diri dari situ. Satu demi satu titisan air meluncur laju tanpa di undang.

Sejak menjadi single and unvailable, Riley suka berimaginasi dan hidup dalam dunia khayalannya. Kepercayaanya terhadap makhluk bernama manusia makin pudar macam kain kena Clorox. Bukan sebab peristiwa dia dan Caleb tetapi juga family-nye yang dysfunctional. Parents yang sangat busy mengejar social status dan duit. Siblings yang sangat selfish dan tak ada cirri-ciri abang atau kakak seperti keluarga orang lain.

Warna biru langit dan angin pagi menyapa dengan lembut. Riley senyum lagi. Ramai orang cakap dia suka senyum sendiri. Kadang-kadang tengah marah pun senyum. Itu tandanya marah tahap giga. Hahaha.
Riley melihat jam di tangan .Resah menanti teman-teman lain yang belum tiba. Mau tak mau dia terpaksa duduk juga di tembok sebab sudah 20 minit berdiri. Hari ini dia sudah berjanji untuk membuat perbincangan bagi presentation subjek Methodology in Psychology. Tapi seorang pun belum tiba-tiba lagi.

Keadaan jadi huru-hara dengan jeritan pelajar perempuan mengerumuni satu kawasan tak jauh darinya. Muncul seorang lelaki yang berpakaian seperti ‘rockstar’ dari Harajuku. Dengan seluar jeans koyak, jaket kulit, dan rambut dengan blond highlights. Visual Kei style. Sekarang agak popular trend fashion ala-ala rockstar dari Jepun hatta aku sekarang berada di US. Macam artis yang sesat je, guman Riley sendirian.

“Oit, tak nampak ke ‘King’ nak lalu ni?!” Tengking seorang pelajar perempuan. Menyirap darah bila ditegur begitu.

“King? Aku rasa aku bukan di London dan Negara ini tak ada Raja. So, who the hell is your king?” Riley melawan. Gadis itu mahu bersuara tapi ditahan oleh seorang lagi rakannya. Artis sesat tadi datang menghadap Riley.

“Kau pernah dengar tak King Abel the Evil yang boleh hancurkan hidup kau dalam sekelip mata je.” Sombong dan selfish, itu tanggapan Riley terhadap anak orang kaya tak sedar diri; Abel.

“Huh? Aku rasa aku tak bayar gaji kau untuk belajar di sini. And kau jangan perasan kau tu berkuasa sangat spoilt brat. Setakat 2 pointer tiap semester, ada hati nak jadi raja. Cuba cermin balik diri itu.” Selamba Riley memberikan statement berani mati. Abel rasa tercabar dengan gadis di depannya. Hmph! Itu sahaja jawapan Abel. Kemudian dia terus hilang bersama peminat-peminat yang menjerit macam screaming banshee.

Emma dan beberapa teman lain duduk di satu sudut di kafeteria. “Hey, apa kau dah buat kali ini Riley? Kau dan Abel Kay a.k.a King kat kolej kita ni dah jadi hot item tahu tak?” Riley melihat papan skrin handset Emma.

“What the hell?! Sebab benda kecil pun nak kecoh. Memang dasar anak orang kaya,” ujar Riley sambil mengambil tempat duduk. Tapi, belum sempat Riley duduk, entah macam mana, tersembam ke lantai bukan ke kerusi.

“Adoi, sakitnyer. Kenapa diorang tak tukar kerusi rosak ni.” Semua mata-mata menghala ke arah Riley. Damn. Kerja Demon Abel la nie.

“Kau okay? Aku tak tahu yang kerusi tu dah loose.” Emma membantu Riley bangun.

“Mungkin kerja Demon Abel tu. Aku sure dia ramai mata-mata yang nak kerjakan aku.” Ujar Lilly. Riley cuma mengangguk tanda setuju.

“Korang semua tahu kan yang Abel ada adik kat sini, namanya Cayden. Top scorer kat faculty of Engineering. Walaupun diorang siblings, tapi Abel tak suka adiknya.” Riley tersenyum sinis.

“Mungkin sebab dia tu lembap dan spoilt giler. Tu lah, sibuk sangat ngan dating sampai tak sempat nak study langsung. Serves him right.” Riley dengan bangganya bersuara. Kat sini tak ada system monarki tapi dia suka-suka buat orang melutut kepadanya. But not me. Never.

Sewaktu di kuliah, Riley dan kumpulannya membuat pembentangan. “Riley, sila ke bilik Dekan sekarang. Yang lain, teruskan pembentangan.” Riley terus keluar menuju ke pejabat. Tak pernah-pernah kena panggil dengan dekan. Dia ada buat salah ke? Masuk aja ke dalam bilik itu, Riley terasa lututnya lemah. Yang menantinya bukan dekan tetapi parents the Demon Abel.

“Awak Riley? Silakan duduk,” pelawa Charles. Tak lama kemudian Abel masuk. Riley makin keliru.

“Mulai hari ini, Riley you’re going to be Abel’s private tutor. Dia tak dapat nak hadir ke kelas seperti orang lain jadi awak akan jadi tutornya. Jangan risau, awak akan dibayar mengikut jam,” ujar dekan Charles. Terbeliak mata Riley. Kenapa tiba-tiba dia dapat nomination untuk jadi tutor syaitan ni? Mahu tak mahu Riley cuma mengangguk. Abel pula tersenyum puas.

Selepas kuliah tamat petang itu, Riley menanti di bangku. Dia buntu. Jadi tutor untuk Demon Abel serupa macam kena masuk neraka. “Jom, kita pergi ke Mall. Hari ini ada sale di JC Penny.” Emma menarik tangan Riley tetapi dia membatu.

“Eh, kenapa dengan kau Riley?” Emma mengomel. Riley memandang Emma dengan mata separa berair.

“Aku kena jadi tutor untuk Demon Abel tue Emma. Selamatkan aku.” Riley melutut depan Emma.

“Ala, bukannya hari-hari pun kau kena kasi dia tutorial-kan? I mean, kau boleh pergi ke rumahnya yang macam istana raja tu. Bestnyer,” Emma tidak membantu langsung. Patah semangat Riley. Dia perlu fikirkan satu pelan dengan pantas.

“Okay, tapi aku pun tak tahu nak buat apa dalam hal ini. We’re talking about King. His orders are absolute,” ujar Emma.

“Cik Riley, awak perlu ikut kami. Tuan muda Abel sedang menunggu.” Dua lelaki berpakaian kot hitam muncul di depan mereka. I’m dead.

Rumah Townhouse Abel terletak di kawasan elit seperti Upper East Side, New York. Apartment mewah dua tingkat ini didiami oleh Abel dan adiknya, Cayden.

“So, awak rasa awak hebat sangatkan? Jadi apa kata awak ajar saya mulai hari ini,” ujar Abel sambil menghirup jus oren di tangan.

“Kenapa saya kena ajar awak? Bukan ada ramai lagi ke student yang lagi pintar. Saya cuma average student je.” Riley cuba mempertahankan diri.

“No,no. Tadi kau sendiri cakap aku ni bengap dan sibuk melayan perempuan. So, prove that statement of yours,” Abel memandang sinis. Riley terasa nyawanya dihujung tanduk. Damn, tak sangka dia dengar conversation aku tadi.

“Okay, let’s start already,” Riley tahu dia tak sehebat mana tapi tak semudah itu dia tunduk dengan ego manusia bernama Abel.

Memang susah nak mengajar orang yang memang lahir-lahir kepala batu. “Aku dah explain ini untuk kali ke-10 takkan kau tak paham-paham lagi? Atau tempurung otak kau ni kosong tak ada isi?” Riley merengus.

“No, kau tu yang ajar tak betul. Aku tak paham la. Cepat, ajar balik dari mula,” Abel pula merungut. Ada yang kena cepuk dengan buku jap lagi, gumam Riley.

“Abel, kau nak keluar tak malam..” Cayden muncul di muka pintu study room. “Oh, tak tahu kau ada guest, sorry for interrupting.” Riley tergamam seketika. Itulah kali pertama dia terserempak dengan Cayden. Memang lain langsung dengan Abel; macam Demon and Angel.

“Apa kau duk tengok adik aku tu hah? Cermin la diri kau tu sikit kalau ada hati dengan Cayden. Nerd.” Riley rasa tercabar. Memanglah dia nampak simple dan nerd, tapi dia punya hati macam orang lain jugak.

“Saya rasa saya dah tak layak untuk jadi tutor encik Abel lagi. Saya nak berhenti setakat ini sahaja.” Barang-barang dikemas dan begnya di sarung ke bahu. “Terima kasih sebab sudi mengambil saya jadi tutor untuk hari ini,” datar sahaja suara Riley. Cayden terkejut melihat gadis itu meluru keluar ke pintu. “Hey, apa dah jadi ini? Kau gaduh ke?” Abel kelihatan seperti pesalah di penjara. “None of your business.” Pelannya gagal.

Riley terkejut melihat Emma menantinya di lobi. “Eh, macam mana kau tahu aku ada kat sini?” Tangannya diraih.

“Aku tahu la, aku Google tadi. Jom la, aku tau kau mesti lapar kan?” Riley hairan.
Mereka singgah di Oishii Sushi. Masing-masing tengah diet. Tiba-tiba, mata Riley melekap pada dua pasangan kekasih yang baru sahaja tiba. Terhenti suapan di mulut. Mereka berdua kelihatan begitu mesra sekali.

“Eh, itukan Abel dan Cayden, bukan tadi kita baru sahaja dari rumah dia. Tak sangka boleh terserempak dengan mereka berdua kat sini.” Ujar Emma memerhatikan mereka. Riley terus rasa sebak bercampur loya. Kenapa aku rasa cemburu pula. Riley diam membisu.

“Hmm, betullah cakap diorang. Adik Abel sangat kacak. Sesuai la dengan Grace. Dia tu top scorer kat Faculty of Law.” Emma kagum. Tapi Riley pula yang resah.

“Eh, kenapa aku tak tahu menahu pun pasal nie?” Riley mula jadi musykil dengan kata-kata Emma.

“Well, boleh dikatakan semua orang tahu pasal diorang ni. Kira macam selebriti la. Diorang kira macam putera raja juga. A common thing kalau anak orang kaya dan born with good looks Kau bukak la Facebook ke, Myspace ke, memang diorang ni famous la.” Emma bercerita panjang lebar. Kemudian, Riley menoleh lagi. Maybe, but that won’t last forever.

Selepas selesai makan, Emma beransur untuk pergi dating. Riley melihat jam tangan. Masih awal lagi. Dia terus menapak ke sebuah kedai yang terletak selang beberapa kedai. Sedang dia leka membelek-belek majalah , tiba-tiba Riley terasa seperti ada orang yang memerhatikan diring. Bila ditoleh, aku terkejut apabila melihat Cayden sedang memerhatikanya sambil tersenyum. Terus menghampiri.

“Tak sangka terjumpa awak lagi. Tadi awak ada masalah dengan Abel ke? Saya baru nak ajak awak makan dengan kitorang tadi.” Cayden menyapa mesra. Riley jadi tergumam seketika. Bukan tadi dia baru sahaja terserempak di restoran. Jantungnya mula terasa berdebar-debar macam bom jangka.

“Err, tak adalah. Tadi saya ada hal. Sebab tu jalan cepat-cepat.” Riley jadi tak keruan apabila Cayden berdiri bersebelahan. “Abel memang nakal tapi dia baik sebenarnya,” Cayden sangat gentlemen.

“Oh terlupa, macam girlfriend awak? Nanti dia salah faham pula kalau dia nampak saya dengan awak berdu..” Riley tiba-tiba terdiam bila melihat Cayden tergelak .”Kalau awak nak, saya panggilkan dia. Tadi tu cousin kitorang. Sophia.” Mata Riley hampir menjadi bulat mendengar jawapan Cayden. Pada masa yang sama hatinya berbunga. He’s single, I think.

“Oh, maaflah. Saya tengok awak mesra semacam je. Sebab itu saya tanya. Errr, saya nak beransur dulu. Saya pergi dulu,” ujar aku. Tiba-tiba Cayden memegang tangan kiri Riley dan menarik dirinya hampir ke arah Riley. What the? Riley terkebil-kebil. “Sorry!” ucap seorang lelaki yang membawa dua kotak besar. Mereka kelihatan seperti berpelukan. Muka Riley terus merah.

“Kenapa ni, awak okay…” Dengan pantas Riley meleraikan tangan Cayden. Thanks? Aduh, malu aku, getus hati Riley. Sudah lama dia tak rasa begitu sejak berpisah dengan Caleb.”Errr..maaf…tadi saya takut awak terlanggar orang tadi. Harap awak okay?” ucap Cayden. “I’m okay. Thanks by the way.” Terus Riley beredar dari situ.

Aku pulang ke rumah dengan perasaan yang berkecamuk. Aku masih keliru dengan perbuatan aku tadi. “Riley, kau kenapa ni? Dari tadi aku tengok kau semacam je? Kau ada masalah ke?” soal Emma saat kami sedang menonton rancangan Ugly Betty. “Emma, kau mesti tak percaya dalam satu hari je. Macam-macam benda dah terjadi kat aku.” Riley berhikayat dan Emma mendengar seperti kanak-kanak kecil.

Riley membuka organizernya, hari ini kelas batal jadi dia free untuk hari ini. Emma sudah keluar ke kuliah seawal jam 8 tadi. Seharian duduk di bilik pasti bosan; Riley mengambil keputusan untuk keluar ke library. Di tangan sarat dengan buku rujukan beg pula penuh dengan barang keperluan. Ketika menunggu lampu hijau, Riley teringat kembali peristiwa ketika pertama kali aku bertemu dengan Abel dan Cayden.

Sejak mempunyai kaitan dengan mereka, nama Riley jadi bualan warga kampus. Sedang dia asyik memikir, Riley ditolak oleh seorang lelaki yang berlari berhampirannya. Riley dilanggar sehingga terpelanting di atas jalan. Keadaan menjadi kecoh. Kepala Riley terhentak ke jalan menyebabkan dia terus pitam.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: