Novel : Dia berbeza kerana dia istimewa 3

Nama Pena : malas91

“Nope, final decision and no change!” lantang Farhana bersuara membangkang cadangan saudara kembarnya Farhan.

“But kenapa??, since dari dulu Ana taknak orang tahu Ana adik abang sampaikan sanggup taknak celebrate your birthday with me, why??” Farhan kecewa dengan sikap adiknya yang lebih suka menyendiri dan sering mengelak bila ingin diperkenalkan kepada orang ramai. Ini bukan tujuan misinya membangkitkan isu ini. ‘ Sori Ana terpaksa berlakon skit nak provoke Ana ni’ Farhan berkata dalam hati

“It’s fine kalau Ana taknak kenal dengan my friend but please kali ni je kite celebrate our birthday together, please,” Farhan merayu adiknya itu walaupun dia tahu bukan mudah untuk mengubah kata putus yang adiknya berikan sebentar tadi.

“Farhan Azril anak lelaki Tan Sri Azlan tak paham bahasa ke saya di sini taknak, dah besar-besar pun nak buat parti macam budak kecik,” Farhana beredar ke kamarnya, malas nak bertegang leher dengan abangnya yang sememangnya takkan mengalah memujuknya untuk ada bersama dalam majlis hari jadi mereka. Dia sememangnya lebih senang tidak dikenali oleh orang luar bahawa mereka ada pertalian keluarga kerana tidak boleh melupakan perkara yang terjadi kepadanya. Bukannya dia nak mengecewakan abangnya tapi dia bimbang perkara dulu akan berulang lagi, dia hampir kehilangan nyawa hanya kerana dia anak pemilik empayar perniagaan yang terbesar di Malaysia ini. Peristiwa itu masih segar di ingatan walaupun telah lama berlalu.

Farhan pantas menghalang langkah Farhana. Farhana sedikit terkejut dengan tindakan abangnya itu.
“Please, kali ni je. Lagi pun bende tu dah berbelas tahun dulu. Please Ana,” Farhan merayu, dia tahu Farhana menolak kerana terkenang tentang kes penculikan 15 tahun lalu yang hampir meragut nyawa adiknya itu. Peristiwa yang berlaku pada ulangtahun kami yang ke-13. Pilu hatiku bila melihat keadaan Farhana yang nyawa-nyawa ikan ketika di temui di tempat kejadian, dia diseksa dengan kejam oleh bekas pekerja syarikat milik papa yang dipecatkan kerana membocorkan maklumat sulit syarikat. Farhana Azrina yang dulunya merupakan seorang yang ceria, peramah dan aktif kini menjadi pendiam dan suka menyendiri walaupun masih aktif dalam aktiviti lasak kesan daripada kejadian yang di hadapinya. ‘Terasa bersalah pula timbulkan hal ni tapi nak bagi adik aku boyfriend punya pasal terpaksa la jugak’ sedikit terusik hati Farhan bila terkenang peristiwa itu.

“No means no la!” lemah suara Farhana, dia tak mahu bertekak panjang kerana ini akan lebih memedihkan hatinya.
“Fine then,”Farhan mengalah, melebar senyum Farhana mendengar ucapan abangnya itu.
“but with satu syarat,”termati senyumnya bila mendengar ayat abangnya itu.
” Tak boleh say no or you have to celebrate our birthday together,” ujar Farhan bersahaja
Farhana yang sedari tadi mendiamkan diri bersuara “Mana aci dua-dua abang je boleh pilih” “It’s up to you la kan, Ana yang tak nak join party” selamba Farhan bertutur sambil menjungkitkan bahunya. “Alaa, ni namanya paksa tau” balas Farhana separuh merajuk
“Eh, ni kira aci lah ni, nasib baik satu je tau kang kalau abang bagi sepuluh kang,”
Farhana mengalah “Yelah, cepat la cakap pe syaratnya,”
Farhan sambil tersengih macam kambing gurun berkata ” Keluar dengan..”
“No!” pantas Farhana memotong cakap abangnya itu. ‘Aku dah agak dah mesti nak matchkan aku ngan kawan dia kat kampus tu’ getus Farhana dalam hatinya.
“Then kena la join party” tersengih-sengih Farhan melihat ke arah adiknya.
” Tengok, nampak sangat berat sebelah” marah Farhana
“Adik kena la ikut cakap abang” meldak ketawa Farhan memandang muka kelat adiknya itu.
” Takde yang lain ke, macam suruh cuci kereta ke, wat assgmnt ke yang senang la sikit,” kata Farhana separuh merayu.
“Ada” Farhan tersenyum nakal “Cepatlah cakap”hati Farhana dah mula melonjak gembira. “Stop all the job yang adik buat sekarang ni” ternganga mulut Farhana mendengar apa yang baru diperkatakan abangnya. “Macam mane tahu?” soal Farhana kehairanan. Tiba-tiba dia mengangkat tangan seperti hendak menjawab soalan ” Ni mesti Sya cakap kan masa kat kampus hari tu, kan”. “Dah tau buat pe tanye”balas Farhan
‘ Memang tak boleh simpan secret langsung ae Sya ni, abang aku ni pulak memang kambing tau, saje je nak paksa aku keluar ngan kawan dia’ Farhana mengomel dalam hati. “Dengan sape?” malas-malas Farhana bertanya.
‘Yes dapat jugak aku nak match Alif ngan dia’ Farhan bersorak riang dihatinya.
“Ahmad Alif Faizal Bin..”belum sempat Farhan menghabiskan ayatnya Farhana sudah memotong ” Dato’ Firdaus kan”
‘Ana kenal ke? Setahu aku aku takde bawak dia balik masa Ana ade kat rumah. Alif pun bukannya kenal pun Ana sebab aku tak penah cakap pasal Ana since kitorng masuk sekolah baru dulu’Farhan kehairanan. ” Kalau mamat tu tak payah la, nanti kang Ana plak yang kene serang dengan awek die takpun budak AAFFC, tak pasal-pasal jadi isu plak kat kampus,” Farhana bersuara. “Kenapa pulak?AAFFC tu ape benda? Ana kenal dia ke? Abang takde bawak dia jumpa Ana pun sebelum ni, lagipun dia mane ada awek,” bertubi-tubi soalan keluar dari mulut Farhan macam bullet train.

“Banyaknya soalan, Ana tak kenal dia pun actually,”hampir tergelak melihat muka abangnya yang kehairanan, takkan lah abang tak tahu yang mamat dia nak kenal kat aku tu punye lah famous kat kampus.
“Habis macam mane Ana tau nama dia?” soal Farhan macam orang bodoh.
“Kalau dia tu nerd ke kaki library ke pelik la jugak Ana tau nama dia, ni tak, mamat yang abang nak kenalkan tu mr perfect kt kampus la katakan sampai semua perempuan cair tengok dia,” jelas Farhana
” So Ana pernah la jumpa dia? Amacam ok tak??Baik punya stok ni. Lagipun dia anak kawan baik papa so kira bagus punya ni,” Farhan memuji-muji Alif depan Farhana.
“Mana lah Ana tau, tak berminat pun nak jumpa dia tau. Ana tau nama dia pun sebab Sya selalu cerita kan Ana, dah lah dari adik layan abang ni baik adik masuk siapkan kerja adik yang berlambak tu,’ Farhana terus berlalu masuk ke biliknya tanpa menunggu jawapan dari Farhan.

“Eh, Ana! Hoi!” pekik Farhan memanggil adiknya yang sudah berlalu meninggalkannya.
Misi kali ni gagal, takpe aku akan berusaha kalau tak melepas lah aku nak kahwin lepas graduate ni. Apa punya syarat la papa letak ni, berat betul nak buat. Aku yang nak kahwin Ana pulak yang kena berpunya dulu, pelik betul la papa ni. Farhan mengelamun sambil memikirkan cara untuk menjayakan misinya. Belum sampai 5 minit Farhan tersengih sambil melangkah masuk ke biliknya.

P/S: maaf sbb lewat ada sedikit kesilapan teknikal.
diharap sudi memberi komen untuk karya saya

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: