Cerpen : Cinta Seorang Buaya

Nama Pena : Ifasyrun

Lokasi; MyHeart Restaurant. 9 p.m.

“Amer.. do you love me hun..?”

“Dania.. how many time should I told you, how much I lo…” SPLASHH..! belum sempat Amer menghabiskan kata-katanya, segelas air fresh orange sudah selamat menyiram muka.

“what the..??”

“enough Amer, I dah tahu sape you sebenarnya ok, totally buaya! I mangsa ke berapa hah??! And.. one more thing, mr Casanova, I’m Hazlien, not DANIA! Good bye!”

Terkebil-kebil Amer menghantar Hazlien yang semakin hilang dari pandangan. Malu, tapi hujung bibirnya, tetap mngukir senyuman sinis.

Cehh. Kantoi lagi! Alah, ade aku kesah kau dania ke sarah ke.. haz.. ape ntah. Satu pergi, more to come la wey! Hehe.

–^^–

Ya tuhan, awat la bosan sangat ni? Kotak bernama televisyen ni pun, bukan ade ape-ape yang menarik, harap piring kat luar tu je yang besar. Aishh..buat abis duit aku je duk bayar bil bulan-bulan. Budak-budak ni pulak mane arah nye ntah? Dari pagi tak nampak. Eheh, mane nak nampak ek, aku bangun pun da tengahari..ade kelas la tu..hurmm..

“woitt!”

“omak ko terabur! Cehh, bile ko balik? Gile ke maen sergah-sergah macam ni, orang bagi la salam ke..eishh!”

“haha..melatah ko mer, ak da bagi salam da tadi..ko tu je yang pekak..” ajim terus duduk kat sebelah aku tanpa diajak. Saki baki ketawa maseh segar. Ade ke ajim bagi salam tadi? Ahh..lantaklah..

“Jim, free tak petang ni, jom maen basketball. Da lame tak maen, berkarat skill aku. Lagipun, bosan laa..yeh? yeh?” serius, aku memang da rindu kat gelanggang bola keranjang. Dulu, hari-hari aku ngan ajim turun, tapi, sejak da masuk tahun keempat pengajian, makin kurang pulak.

“emm..ok gak. Aah kan, da lame kite tak kuar peluh. Woo, jap-jap, sejak bile ko tahu erti bosan ni? Mane pegi awek-awek ko yang keliling kepala tuh? Elek? Haha..”cehh. sempat lagi nak kenekan aku. Tapi, memang pun, aku mane pernah bosan before ni, manjang ade date ngan awek, tak pun, handset aku ni, tak pena tak berbunyi. Ade je call atau message. Hehe. Sape tak kenal, Amer Fayyadh, buaya paling kacak kat Kolej Sri Intan ni! Yeah, ade unsur-unsur bangga di situ. Hehe..

“kecoh la kau..nak main ke tak nak?”

“hahaha..nak.. nak..”

Petang tu, seperti yang di’plan’, aku ngan Ajim serta beberapa orang lagi geng, turun ke gelanggang basket. Ramai juga manusia yang of course majority of it students kolej turun kat kompleks sukan. Awekss pun comel-comel..hee..alang-alang tengah free ni, cari stok baru ok gak..kali ni, stok sport girl. Haha..

Dushh..! maka selamatlah bola landing kat kepale aku.

“weh mangkuk! Ko nak main ke tak nak?”

“hehe..nak..ala..lepak la jim..amek mood..pale ni bapak aku bayar zakat tau!”

“banyak la ko nye mood. Lembab cam siput”

Game petang tu, memang heaven. Even dah lame tak maen, skill-skill aku tak lah berkarat sangat. Cukup la untuk girls tengok caer..hee..alamatnya, ade 2 nombor phone girls baru aku dapat. Well, tak payah puji, I know already. Hehehe..

Macam biase, abes maen, lepak sambil minum kat gerai Che Nab. Favourite stall aku nih. Mane tak, Che Nab tu aku dah anggap cam mak aku dah. Tak sempat aku nak order, dah sampai dah hajat kat hati. Memang versatile la Che Nab. Hehe..

“lame ko tak datang mer..”

“busy la Che Nab..keje banyak..lecturer lak leceh je sume..”

“yelah tu..busy ngan keje ke..ngan pompuan?”

Pecah ketawa budak-budak dengar seloroh Che Nab. Aku? Sengih je la mampu..tak kan nak deny? Huhu..

“Amer..Amer..ko ni,tak habis-habis duk usung pompuan sane-sini. Tak baek tau tak? Kalau da berkenan, chop satu buat bini, ni tak..ishh budak ni..”

“ala Che..amer bukan ape..saje nak kenal-kenal..nak buat bini, tak berkenan la mer..”

“aku pun tak berkenan nak buat bini kalau ngan budak-budak baju tak cukup kaen ko tuh..laen kali nak buat calon bini dunie akhirat, tu, haa..yg macam tu baru betol..” sambil muncung mulut nya menunjuk ke arah seorang gadis di sudut kanan gerai.

Saat terpandang je kat die, aku betul-betul terpesona, berkulit sawo matang, tapi ayu giler! Angin pulak dan-dan bertiup. Membuatkan gadis tersebut acap membetulkan tudungnya yang ditiup angin tibe-tibe tu. Ke aku je berangan? Huhu..

–^^–

Ok, kali ni, serius, aku betul-betul tak boleh tidur. Mane tak, asyik ingat kat awek Che Nab tu jekk! Amer, its has been 2 weeks ok! Gosh, tak pernah aku teringat mane-mane girls cam ni skali. What so special? Entah..aku pun tak tau..to make it worse, name die pun aku tak tau! Cehh. Macam aku boleh ingat kalau tau pun. Hehe. Adoiyaii..bikin haru la camni..

Keputusan nekad, sebab dah tak boleh nak tidur sangat, aku pun jalan-jalan amek angin kat sekitar taman perumahan kat mane aku menyewa. Gile? Ahh, aku peduli ape, janji aku bahagie. Tengah syok-syok feeling sorang-sorang, sampai kat satu celah rumah ni, hamper gugur jantung aku bile ade satu lembaga serba putih bertembung ngan aku! Muke aku? Kalau tikam, confirm tak de darah dah..

“Ya Allah, kenapa muka awak pucat sangat ni?”

Aku pucat bukan sebab takut hantu, sebab aku memang tahu lembaga tersebut adalah seorang gadis bertelekung, tapi aku pucat sebab gadis tu..dielah…awek Che Nab!

“err..tak de ape..tak de..”

“maaf saudara kalau saya buat awak terkejut..”

Perghh..suara..lembutnye..senyum..manisnye..

“eh,tak..tak..”

Kenape aku ni?

“kalau macam tu, saya minta diri dulu, assalammualaikum..”

“waalaikum..mussa..lam..”

Aku hanya mampu hantar die dengan fikiran yang pelik. Jadahnye pagi-pagi bute ni pakai telekung macam tu, nak pegi mane? Sorang-sorang lak tu.. tibe-tibe, aku terdengar suare-suare wanita ketawa kecil, aku mule fikir bukan-bukan. Tu bukan arah die pegi tadi ke? Takut-takut berani, aku redah tinjau arah tu, lega. Sebab die sedang berbual dengan dua lagi gadis yang same attire dengan nya dan berjalan menuju ke..surau..? walaweh! Da subuh ker?? Dan akhirnya, azan berkumandang, dan aku pun turut sama melangkah ke situ.

–^^–

Pertemuan kali kedua yang tak sengaja tu, buat angau aku makin teruk. OMG, teruk da buaya kacak ni! Boleh hilang title nih. Huhu. Tapi at least, aku tahu, die penduduk taman ni gak. Ade senyuman di situ.

“mer, teman aku pegi gym jap weh!”

“gym? Wehh..ko mimpi ape ni jim? Haha..”

“ala..sibuk la ko..aku kene anta proposal ni kat prof. ajeb ari ni gak. Die time-time ni kat gym..jom la..pliz!” sambil angkat kening double. Cehh. Kate la nak abiskan minyak kete aku. Banyak bunyi plak!

Elok je kaki aku pijak lantai gym milik kolej tu, sekali lagi, fenomena tu berulang. Jantung hamper gugur. Muka pucat. Ahh, tau la kan kenape? Opss, jangan silap, awek Che Nab bukan sedang mengangkat besi berat. Apatah lagi berlari-lari kat mesin. Tapi dengan khusyuk, menulis sesuatu di meja daftar penggunaan gymnasium itu. Ok, masa sudah tiba.

“err..hai, ingat lagi?”

Wajahnya di angkat dari buku. Tersenyum. Angguk. Aku? Cairr..

“err..well, keje kat sini ke?”

“nope, tolong abang jage je..” sambil memandang seorang lelaki yang tajam memandang aku. Woo. Cuak seyh!

“oh, yeke..err..tak pelah camtu..minta diri dulu eh..” tengok ajim pun da selesai. Karang tak pasal aku tidur hospital pulak. Sambil senyum aku ikut ajim keluar. Tapi tibe-tibe, aku tak tau macam mane, aku masuk balik and..

“err, jap saudari, whats your name??”

“..Nur..”

–^^–

Nurbatrisya Aqilah. Tahun 2, pengajian kejuruteraan kimia. Asal kat Negeri Sembilan. Ahah! Jangan berangan la sume ni aku tau dari mulut die sendiri. Kalau Che Nab tak de, tak tau la aku jadi ape. Hehe, Che Nab, Che memang versatile la! Tapi satu je..

“nombor tepon takde. Nak ko crik sendiri. Ingat ko hensem Che nak bagi senang-senang?”

Aishh..ah, tu sume tak penting. Yang penting, sekarang, asal ade waktu free, aku mesti carik Nur kat area kampus. Tapi hari demi hari, aku hairan, die betol-betol macam nak mengelak dari aku. Dulu ade gak senyum. Sekarang, jeling pun tak nak. Ape kes? Soalan tu, angin lalu je jawab..

“eishh..nyampah tol la!” degus Nur sebaik je duduk di sisi wawa. Senior merangkap teman akrabnya.

“pehal ko ni nur? Takde angin, takde rebut..tibe-tibe marah-marah..PMS? Hehe”

“banyak la..si buaya darat tulaa..sibuk ngacau org lg..rimas la!”nur pada mulanya, akui, amer Berjaya mencuri hatinya..kalau tak banyak, sedikit. Dengan telatah lucunya, serta keramahannya. Namun, selepas dengar cerita wawa yang pernah menjadi mangsa Amer, die buntu. Sedikit demi sedikit perasaan itu cuba dikaburi dengan kebencian.

“hishh..tak abes-abes la si amer tu..perangai tak ubah-ubah! Alaa..ko abaikan jela die. Nanti die penat, give up la tu. Macam takde pompuan lain die nak telan. Huh!”

–^^–

Amer di library? Hehe..satu keajaiban. Tapi, aku betul-betul sedar sekarang. Sedar siapa aku sebenarnya, seorang muslim yang dihantar mama dan papa ke kolej ni, untuk tuntut ilmu. Menjadi harapan mereka, menjadi seorang manusia di masa depan. Manusia yang boleh diharap, bukan sampah merata. Weh, dah tahun akhir pun belum terlambat sangat ok! Kesedaran ni, aku tak tau dari mane ia datang. Mungkin, dari die? Naah, dari yang Esa, itu pasti.

Mase melangkah keluar dari bangunan ilmiah itu, aku terpana jap. Nur..

“Nur, tunggu jap!” segera aku memintas, tatkala nur cube lari bila terpandangkan aku.

“awak nak ape ni? Tolonglah amer, saya ade banyak urusan lain..”

“Nur..saya..saya tak faham..why are you keep run away from me? Ape salah saya? Cube story skit, takdelah saya macam ayam berak kapur je hari-hari..hehe”

Heh, mamat ni, sempat lak wat lawak bodo. Ingat comel ke? Erk,memang comel pun..huu..

“dah lah, saya takde masa la nak layan awak..saya pergi dulu.”

“no..no..wait, tell me first, salah ke saya nak mengenali awak dengan lebih dalam lagi? Salah ke jika saya nak memahami awak Nurbatrisya Aqilah?” heh, ayat kasanova. Tapi this time, ikhlas ok! Serius. Saat tu, Nur dah berpaling dari aku. Tapi shes turn back. And ade aura kemarahan di situ. Erkk?

“fine, awak tak salah ape-ape amer. Tapi, saya, saya yang tak mahu diri ini dikenali atau lebih tepat dipermainkan oleh seorang buaya macam awak, Amer Fayyadh!”seraya, nur meninggalkan amer terkulat-kulat sendiri.

Kata-kata akhir Nur memetir dalam kepala aku. Berulang-ulang merenjat hatiku. Setiap langkah nur yang makin jauh menikam-nikam jantung. Sungguh, aku da kantoi berkali-kali mempermainkan perempuan. Tapi, kali ini, aku rase sakit. Sakit sangat. Aku rase macam totally loser. Dan entah macam mane, ade air hangat mengalir kat muka.

–^^–

“cut it off la amer. I don’t want to have any relation dengan you lagi. Get it?”

“azwa please..ok fine, look at me, I’m sorry..i’m very..very.. sorry..i dah sedar..i tau I salah sangat-sangat..please azwa..help me, forgive me..” aku gagahkan diri, tebalkan muke memohon kemaafan kepada bekas awek aku dulu. Aku cuba sedaya yang mungkin membuktikan keikhlasan aku.

Hishh..mamat nih, bengang tol la aku, suka-suka die je..well, he looks really sincere..kesian pulak aku tengok..

“ok la fine.. I tolong..but, I’m not azwa la you loser, I’m azwin deh!”

“gosh! Thanks azwa..eh, azwin..hehe..thank you so much! I really appreciate it! Hanya Allah je yang boleh balas you..”

Pagi tu, sejuk, sebab baru lepas hujan. Aku tunggu jugak dengan sabar. Aku tawakal seadanya, andai jalan ini tak mampu memujuk Nur, aku pasrah, mungkin betul cakap Che Nab, bukan jodoh aku..

“Nur..”

“awak lagi! Kan saya da kate, jangan ganggu saya! Susah ke nak faham?!”

“wait Nur, awak dengar dulu what im going to tell you first, then, kalau awak nak pergi, awak pergilah. Saya janji tak ganggu awak lagi..please..”

Hishh..he is very demanding la!

“ok,make it fast, and janji, jangan kacau saya lagi lepas ni.”

“well, saya sedar, dulu saya memang teruk. Tak reti menghargai wanita. Terlalu bangga dengan kelebihan yang tuhan pinjamkan. Berpuluh gadis saya perkotak-katikkan perasaan mereka. Malah ada yang gila kot. Saya tahu, saya memang sesuai dengan title buaya darat tu..tapi, itu dulu nur..sebelum saya kenal awak..sebelum pintu hati saya betul-betul diketuk dengan perasaan suci kurniaan Ilahi..dengan awak, baru saya sedar erti sebenar cinta. Baru saya faham fungsi sebenar seorang wanita di sisi lelaki..saya jahil dulu nur..tapi awak ‘cahaya’ saya..kalau saya ni tumbuhan, camne nak idup tanpa awak..maaf Nur jika saya salah, tapi setiap orang buat salah, setiap orang boleh berubah..awak lebih tahu bukan..?”

Sepi. Bunyi angin je buat cam lebih dramatic. Aku berdebar tunggu respon Nur.

“cukup la amer. Saya nak tergelak dengar ayat-ayat mat buaya cam awak ni tau! Awak simpan jela untuk orang lain. Saya tak percaya langsung.” Nur berpaling, tak sanggup melihat wajah amer. Dia sedar, jauh di sudut hatinya, berkocak mendengar luahan ikhlas amer. Tapi, dia tak mampu untuk percaya lelaki itu.

“Nur..percaya la..amer betul-betul da berubah..he means it..”

Ehh? Tu suara wawa..aikk?

Macam robot rosak, Nur berpaling balik ke belakang. Terkejut melihat Wawa berdiri di sisi amer. Serta..beberapa orang lagi gadis yang dia tak kenal, dan tak pasti bila ntah sampai?

“betul tu..amer ni dulu memang mangkuk sikit, tapi sekarang, die da insaf..dulu I pernah kene gak ngan die, but die da minta maaf dah. Sungguh-sungguh die menyesal. Ni sume sebab die betul-betul sayang kat you Nur..believe him..”

“yup,she’s right. Amer changed. We’ll guarantee, you really means to him.”

“serius, buaya-buaya mamat ni pun, I rase, die dah jumpe the one yang betul-betul die perlu. Its you Nur.. percayalah..”

Seorang demi seorang menyokong amer. Sume memberi jaminan yang amer betul-betul cintakan Nur.

“Nur..see..kalau awak tak percaya lagi..ape lagi yang saya mampu buat..” panas telinga aku kene kutuk depan-depan nih. Takpe..sabar-sabar..

Lirih suara amer. Terpancar sinar keikhlasannya di situ. Nur merenung dalam mata amer. Amer membalas dengan penuh harapan. Pandangan beralih ke wawa. Ada anggukkan penuh yakin dari wawa.

Nur senyum.

“ni persatuan bekas-bekas kekasih Amer Fayyadh ke? Hehe..”

Senyap jap. Then, pecah ketawa sume yang ada. Aku lihat Nur tersenyum manis kepadaku. Aku mengerti, aku bahagia, buat pertama kalinya. Syukran ya Allah..

–^^–

“Amer Fayyadh..and Nurbatrisya Aqilah..hurmm..”

“jim, tolong aku pakai samping ni…eh?”

Alamak, bala..

“woi, ko baca diari aku jim?!!”

Maka, huru-hara sekejap rumah dato’ Hasyim apabila pengantin lelaki berkejaran dengan pengapitnya, Ajim.

Ifasyrun.

25NOV09.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: