Novel : Story of Love 1

Nama Pena : tierah

Hai…penatnye hari ni….akak mimah x balik kerja lagi ke???Boringlah…hah!apa kata aku gi shopping,dari duduk kat rumah,x tahu buat apa….

Hari ni x ramai orang shopping,senang sikit nak berjalan,x sesak sangat…
“Hai,Atirah kan?”lama aku x jumpa budak yang pernah mencuri hati aku…
“Oh!hai…Lama x jumpa kan?Kau apa khabar?”lama aku x jumpa dia…rindunya……..
“Eeehmm……aku sihat…Kau sorang je???”kau masih x berubah macam dulu….
“Eehhmm…Kau buat apa kat sini?”dia nampak lain lah,macam lagi matang dari dulu…
“Aku teman awek aku beli baju pengantin kat Butik Sharina tu…Kau pulak?”mesti dia terkejut yang aku nak khawin…
“Oh!kau nak khawin yehhh…?”x sangka orang yang selama aku cintai,gilakan rupa rupanye dah nak khawin…
“Eehhmm…Kau bila pulak?”aku tengok dia x terkejut pun…pelik…….
“Aku!x de masa aku nak cari pak we,malas……..Ok lah,aku kena balik ni.Nanti kakak aku marah lah pulak….nanti hantar lah kad jemputan kat rumah aku…”seronoknye…aku tengok orang nak naik pelamin ni….
“Ok…”kalau aku x tolak cinta kau,pasti sekarang kau dah khawin ngan aku…

“Asalammualaikum….”mana mimah ni…
“Waalaikummusalam.Gi mana ni?Banyak barang ni…”mana lah budak ni pergi,ni mesti pergi shopping lah ni…
“Gi shooping,sambil tu beli makanan kucing untuk tupai,serbuk kayu untuk hamester kau,beli makanan ringan sikit,air 3in1 milo,nesteum,susu…X banyak…”lama juga aku gi beli barang…
“Kenapa lama sangat?”dia balik kerja pukul 2:30,mesti pergi pukul 4.Tapi kenapa balik pukul 6:30,x lah jam sangat…
“Tadi masa jalan2 kat flor atas jumpa dengan Rashdan,dia nak khawin tapi x tahu pulak bila.Nanti dia hantar kad jemputan kat rumah.”mesti kakak aku terkejut…
“Nak khawin!Biar betul?Ngan sapa?”entah2 adik aku tipu apa….
“Betul lah…Tapi adik x tahu lah sapa…Dah lah adik nak gi mandi lah,solat.”malas lah nak panjang lebar lagi,nanti kad jenmputan tu sampai.Percaya lah tu kakak aku tu…

“Azlan,Najib,kamu berdua gi mana?”anak aku gi mana sampai ke malam baru balik…
“Alah papa…tadi teman alan jumpa kawan lama lepas tu gi office siapkan kerja sikit…Tu balik lambat tu…”paham2 je lah kan papa ni…
“Pagi jumpa kawan,malam baru nak tengok office,tu lah perangai kamu berdua…Esok pagi papa ngan mama cuti,pagi papa x masuk office so najib papa nak kamu tengok kan office and alan esok jangan lupa tengok kan kedai mama…Jangan curi tulang yeh…Dah,papa nak masuk tidur.Mama kamu pun dah masuk tidur,dah malas nak tunggu kamu balik.Selamat malam…”berkeluh lah berapa kali aku x kan kesian kat korang,dah besar boleh jaga diri sendiri…
“Selamat malam papa…Alah…kena tengok office pulak,malasnye…”aku ingat nak jumpa kawan aku esok pagi…ada je yang kacau daun…
“Nasib kita lah abang…”aku x kesah sangat tapi abang aku ni lah…

Aku x bagitahu kat korang pun aku kerja apa,aku kerja kat Rain Production,sebagai setiusaha orang yang paling kaya…X sangka aku boleh sampai ke sana…Hari ni tuan x masuk office tapi anak dia yang akan ambil alih,sapa haa…Tadi semalam aku balik awal sebab dah boss bagi balik awal,balik lah.
“Eeehh,apa termenung lagi tu gi siap,nanti lambat gi kerja…”termenung…je kerja dia.
“Ya tuan puteri…”pagi2 dah membebel…

‘Tok,tok,’
“Ye saya,apa yang boleh tolong?”mak aik hensemnye….
“X buat apa…Ni mana kerja papa saya punya?”hah ni mesti dah jatuh hati ngan aku lah ni…
“Awak anak Tan Sri ke?”macam x percaya aku ni anak Tan Sri,hensem siut…
“Yalah apa lagi…cepat sikit boleh x?Ape lah papa ni…Pilih setiusaha macam ni,lembab nak mampus…”ni mesti dah jatuh hati ngan aku lah ni…
‘Sabar sikit boleh x.Nak je.. aku cakap kat depan dia.Harap je…muka hensem tapi perangai macam cipan yang x belajar adab.”Ni dia…”x reti nak sabar lepas tu ambil fail ni main rampas je…
“Alah…sikit je…Awak boleh siapkan.Nah,saya ada hal so saya nak keluar.”sikit je…budak ni pun boleh buat,x payah suruh aku…
“Tapi tuan…”geramnya aku…
“Eeihh sapa tu Tirah..?”hensemnye mamat tu…kalau dia jadi boyfriend aku,dah lama aku berhenti kerja.Duduk rumah peluk dia…He…
“Entah…Haiwan mana entah sesat kat sini,sepatutnye dia ada kat dalam zoo…Macam mana boleh terlepas ke sini aku pun x tahu.Dah lh telinga capang,macam anak gajah pun ada.”menyampah aku…
“Eeiihh…kau ni x baik tau cakap macam tu…Sapa tu???”x sabarnye…aku nak tahu tu sapa…
“Tanya lah dia sendiri…Dah gi buat kerja…”nampak je laki hensem,semua tanya aku…
“Yalah…”ngada ngada betul Tirah ni…Mentang2 hari ni kau jadi boss buat sementara dah naik hidung…

“Eeiihh,abang buat apa kat sini???”pelik,bukan ke abang kena jaga office papa…
“Abang suruh minah tu tengok kan office,nanti malam abang gi office lah.Alan kau sibuk ke?”x ramai pun pelanggan…
“Busy lah juga tapi nanti alan suruh budak2 ni jaga kedai…Apa susah.”ni mesti nak ajak aku gi jumpa kawan lah ni…
“Kalau macam tu jom kita gi jalan2 cari awek,kan best dari terperap kat office,kedai mama ni.”ni yang seronok ni.
“Ok”suka lah tu…
“Ni yang membuat kan abang lagi sayang kat alan ni….”adik kesayangan aku…

“Eeiihhh,apasal bilik aku tu cerah…”ada pencuri masuk ke…
“Entah2 pencuri apa bang?”ni yang buat kan aku seram sejuk…
“Tu lah…Alan duduk belakang abang.”Aku dah pasang silat ni…
“1,2,3…Jangan bergerak…”macam polis lah pulak…
“Asalammualaikum…”ni mesti ingat aku pencuri…
“Waalaikummusalam…awak ni sapa?”cute lah budak ni…
“Saya setiusaha papa awak,nama saya Atirah panggil Tirah je…”ni mesti anak Tan Sri
“Oh!setiusaha papa,nama saya Azlan panggil alan je…Ni abang saya Najib.Kami datang nak tengok ada kerja perlu abang siapkan ke?”baik nye…. budak ni…
“Cuma perlu sing file ni je…Yang lain saya dah tolong siapkan…Saya mintak diri dulu.”dah lambat ni…
“Sekajap Tirah…”tadi apa yang aku nak cakap hah…
“Ya saya…”x sangka dia sebut nama aku…
“Esok saya nak sarapan kat office so esok pagi tolong siapkan sarapan untuk saya and boleh tolong ajar saya macam mana nak uruskan syarikat ni,bolehkan?”mesti alan terkejut…
“Eehhmmm…boleh je…Asalammualaikum.”cepat betul berubah tuan aku ni…
“Waalaikummusalam.”x sangka baik juga dia,aku rasa macam aku jatuh hati kat dia lah…
“Abang ok x?Alan rasa abang dah jatuh hati kat budak tu lah…”aku rasa abang aku ni x bermimpi tapi memang kenyataan…
“Abang ok,abang rasa abang jatuh hati kat dia lah…Tolong alan abang lan….”memang aku jatuh cinta…
‘Memang sah abang aku jatuh cinta….’

‘Tok,tok,tok,’
“Masuk…”senang juga nak buat ni,aku ingat susah…
“Ni srapan untuk tuan.Macam mana boleh buat x?”tengok dari muka macam boleh buat…
“Eehhmmm,boleh…Thanks…”cantik dia hari ni…
“Hai sayang….Ni sapa?”sapa lak girls ni…
“Hai baby…Ni setiusaha papa I,U buat apa kat sini…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: