Novel : Bukan bayangan 6

Nama Pena : sharina elisa

Bab 15
” Mari, saya tunjukkan bilik Cik Aqila,” ujar En. Fairuz, penolong pengurus cawangan DFT enterprise.
” Ya,”
” Ini biliknya. Disebelah ni, bilik En. Ryo, ketua kita. Bilik saya pula disebelah kiri sana tu,”
” Okey, terima kasih, En. Fairuz,”
” Sama-sama,”
Tengku Shaqila duduk di atas kerusinya.
” Harap-harap tak ada apa-apa masalah sepanjang aku kerja di sini nanti,”
Pintu biliknya diketuk.
” Masuk,”
” Cik Aqila, En. Ryo panggil,” ujar Mashitah, staff di situ.
Tengku Shaqila melangkah tenang ke bilik ke ituanya.
Setelah pintu diketuk, En. Ryo membenarkannya masuk.
Dari atas ke bawah, dia ditenung aneh oleh majikannya itu.
Cantik !
” Ada apa, En ?” Tengku Shaqila menyoal lembut.
” Awak tahu apa masalah awak ?”
Tengku Shaqila mengeleng.
En. Ryo bangun. Menghampiri Tengku shaqila.
Tengku Shaqila gugup.
” Kenapa tak make-up ? AWak tak tahu peraturan kat sini ?”
” Saya dah make-up encik,”
” Tak Nampak, pun,”
” Nipis,”
” APa ?”
” Yelah, dalam peraturan tak cakappun tebal atau nipis ! Jadi tak menjadi kesalahan kalau saya sekadar bersolek nipis,”
” Pandai awak menjawab !”
” Kasut pula ? APa penjelasan awak ? Tak termaktub dalam peraturan ? Kasut tumit tinggi mesti 3 inci ? Begitu ?”
” Ya, encik !”
” Okey, awak lulus ujian saya ! Awak boleh mulakan kerja awak ! Saya nak awak cipta satu software yang sungguh mengkagumkan. Kalau awak ada apa-apa masalah, boleh datang terus jumpa saya atau jumpa dengan designers yang lain, “
” Ok,”
” Awak boleh keluar. Oh, ya ! Nama awak sama dengan empunya syarikat ni,”
” Oh, ya ke ? Ayah sayalah tu,”
” Pandai awak berlawak, ya !”
” Maaflah, gurau saja. Ada apa-apa lagi encik ?”
” Tak,”
” Saya keluar dulu,”
” Kejap Cik Aqila. Nanti, temankan saya lunch,”
” Saya puasa, encik,”
” Oh, ya ke ? Sorry,”
Tengku Shaqila senyum lantas, berlalu keluar.
Macam-macam boss aku ni ! Dahl ah pandang aku amcam tak pernah tengok orang saja

Bab 16
” Aqila masuk bilik saya,”
Tengku Shaqila menurut saja.
” Ada apa encik ?”
” Ni adalah contoh-contoh software baru. Saya nak awak amati semua design ini semua kemudian, awak combine dan buat your own design. Pastikan ianya hebat !”
” insyaallah,”
” Hari ni awak puasa lagi ?”
Tengku Shaqila senyum.
” Kenapa encik nak belanja ke ? Kalau encik nak belanja, saya okey je,”
En. Ryo melirik ke jam tangannya.
” Jom,”
” Er.. tapi belum lunch lagi,”
” Awak keluar dengan saya lagipun mereka semua tu tak tahu,”
Tengku Shaqila teragak-agak.
” Dah, jomlah,”
Aku tarik tangan dia nikan !
Tengku shaqila membiarkan Encik Ryo berjalan berseorangan dihadapan. Malas sebenarnya, nak berjalan berdua-duaan begitu.
Mulut nil ah ! Gatal sangat !
Manalah aku tahu, ingat kan main-main je !
” Lambatnya awak jalan. Saya dukung karang,”
Tengku shaqila mempercepatkan langkahnya.
Gilalah bos aku ni.
Eei, nyesal betullah !
” Awak bukan orang sini ke ? Saya tengok awak ni berbeza je dari staff-staff saya yang lain,”
” Uniklah tu, encik,”
” Banyaklah awak punya unik,”
Tengku Shaqila senyum sendiri.
” Nak makan apa ?” En. Ryo menyoal.
” Encik jelah yang order, saya tak tahu tempat ni,”
” Tak kisah ke ?”
” Yang free saya makan je,”
” Bagus prinsip awak ye,”
” Sebelum ni awak belajar kat mana ?”
” US,”
” Oh, habis kenapa tak minta kerja kat cawangan utama ? Rugilah awak ni,”
” Kalau saya pergi ke cawangan utama, tak dapatlah encik jumpa saya,”
Tengku Shaqila gelak sendiri.
Selambanya minah ni !
” Apasal lak tengok saya macam tu, encik ? Marah ke ? Gurau jelah,”
” Taklah, awak ni selamba sangat,”
” Ya ke ? Kan saya serius, encik pula yang hairan,”
” Nak hairan buat apa ?”
” Okeylah, nanti saya apply ke cawangan utama ataupun apply dekat tempat kerja abang saya. Nanti encik tak payahlah tengok muka saya ni,”
Tengku shaqila merajuk.
Hampeh betul punya boss !
” Aqila, awak merajuk ke ? Aduh, saya tak pandai nak pujuk orang perempuan ni !”
” Mana ada merajuk ?”
” Dah tu, buat muka seposen macam tu,”
Tengku shaqila jungkit bahu.
Malaslah nak layan bos ni !
Telefon Tengku Shaqila bergetar.
” Hello, Abang Ish ada apa ni ?” Tengku Shaqila menyoal.
Manja sekali.
En. Ryo jelas menunjukkan tanda cemburu.
” Sayang tengah buat apa tu ?”
” Sayang tengah makan dengan bos ni,”
Amboi, siap bersayang-sayang lagi. Nak menunjuk-nunjuk ke ?
” Awalnya pasang jerat ?” Tengku Danish mengusik.
” Mana ada ? Teruklah Abang Ish ni. Okeylah, nanti sayang call Abang Ish semula, ya,”
” Janji !”
” Ya. Assalamualaikum ..,”
” Waalaikummussalam,”
Tengku Shaqila senyum seraya memandang telefon bimbitnya.
Tengku Shaqila memandang muka En. Ryo.
Rasa nak tergelak sakan adalah.
” Saya dah kenyang. Jom balik,”
” Okey,”
Aik, tak marah ke dia ni ? Dia tak makan pun lagi ? Makanan pun tak sampai lagi. Kenyang bercakap dengan pak we dialah tu
“Esok CEO akan datang melawat setiap cawangan. Saya harap awak bersedia,”
” Okey,”
Asyik okey je. Apa yang tak okeynya dia ni ?
Tengku Shaqila membuka laptop mininya.
” Awak ni gila terknologi ke ?”
” Kenapa pulak ? Sampai hati kata saya gila !”
” Aqila, awak nikan !!!”
” Taklah, saya memang minat dengan IT. Satu family,”
” Oh, ya ke ?”
” Dah saya cakap, ya lah tu,” ujar Tengku Shaqila perlahan.
” Awak ni ada saja modal nak berjawab. You are the first person yang berani melawan cakap saya,”
” Bukan lawan encik,”
” Habis ?”
” Bangkang,” Tengku Shaqila ketawa kecil.
Ryo ketawa sekali.
Tengku Shaqila senang dengan sikap bossnya itu.
” En. Ryo cepat sikit, ayah encik dah sampai tu,” beritahu En. Fairuz melalui telefon.
” Baiklah, nanti saya sampai,”
Perempuan ni tak nak Tanya ke ?
Tengok tu !
Bila dia menghadap je laptop kecil dia ni, semua hal sekeliling, dia abaikan.
” Aqila !!”
” Apa ?” Tengku Shaqila tersentak.
” Tak nak turun ? Kita dah sampai office ni,”
” Okey,”
Mereka berjalan masuk ke ruang pejabat.
” Aqila ikut saya. Saya nak perkenalkan awak kepadaa tuan CEO,”
” Okey,”
Langkah dan mulut Tengku Shaqila menjadi kaku.
“Papa ???,” hanya itu yang terkeluar dari mulutnya.
” Kau lagi ?”
En. Ryo kehairanan.
” En. Ryo, saya letak jawatan,”
” Okey, kau boleh berambus dari sini,”
” Saya boleh pergi papa tapi tak perlu nak hina saya lagi. Saya pun tak ingin bekerja dengan papa,”
” APa semua ni, papa ?” Ryo tidak mengerti.
” Tak perlulah papa nak hina saya lagi. Saya akan pergi sekarang,”
” Memang. Memang patut kau pergi ! Kehadiran kau kat sini, hanya membawa sial !!”
” Astaga ! Papa apa yang papa merepek ni ?” Ryo tidak mengerti.
Tengku shaqila menahan air matanya daripada menitis keluar. Cepat-cepat, dia berlari ke biliknya. Pandangan staff-staff lain sudah tak dipedulikan lagi. Setelah mengemaskan barangnya, Tengku Shaqila terus berlari keluar,”
” Papa, Aqila sangat kreatif dan hebat. Rugi jika papa menolaknya untuk bekerja di sini !”
” Papa tahu apa yang papa buat, Ryo,”
Ryo mengeleng.
Inilah jadinya kalau tak pernah beriman kepada Allah. Percaya pada yang karut, memang menyesakkan hidup !
Tengku Shaqila memecut kereta laju.
Tengku shaqila menangis sepuas hatinya sebaik sahaja sampai di rumahnya.

Bab 17
” Astaga,” cepat-cepat Tengku Danish menutup daun pintu bilik Tengku Shaqila.
” Kenapa Ish ?”
” Jangan buka. Sayang tak berpakaian lengkap,”
” Jangan nak mengarutlah,”
Tengku Danish menghalang Tengku Danial daripada memulas tombol pintu.
” Dia dalam keadaan tak sepatutnya, kita tunggu sampai dia bangun,”
Tengku Danial angguk. Lalu, menunggu di ruang tamu.
Akhirnya, merekapun tertidur sama.
” Abang Ish, Abang Ial, kenapa tidur di sini ? Bila sampai ni ?”
Mereka berdua terjaga kemudian, mengenyeh mata mereka berkali-kali.
” Pukul berapa sekarang ni ?”
” 5.30 petang,”
Tengku Shaqila kehairanan.
” Kenapa mata bengkak ?” Tengku Danish menyoal.
” MAsuk habuk,”
” Jangan tipu abang, Sayang,”
” Betullah, abang. Mana ada tipu,”
Ryo serba tidak kena.
Empat hari sudah, wajah Tengku Shaqila tidak ditatapnya.
Hatinya dicengkam perasaan rindu yang membara.
Ke hulu kehilir, semua kerjanya tidak menjadi.
Duduknya pula macam cacing kepanasan.
” Maaflah, tadi abang tak sengaja buka pintu masa Sayang tengah tidur,”
” Ap ? APa ?” terasa tidak tahu hendak diletakkan muka ni.
Aduh, malunya !
Dahlah waktu tu dia hanya berbaju tali halus separah pusat dan berseluar pendek. Itupun paras peha.
” Macammana kerja,” Tengku Danial cuba mengalih topik apabila melihat muka adiknya yang berubah semacam saja.
” Abang Ish dan Abang Ial dah tahu syarikat tu milik papakan ?” Tengku Shaqila menahan getaran suaranya.
” Abang minta maaf, Sayang. Kami tak nak lukakan hati Sayang waktu tu sebab Sayang Nampak gembira sangat lagipun hari tukan …,”
” kenapa, papa hina sayang depan staff ke ?” Tengku Danish bimbang.
” Depan anak angkat dia, merangkap bos Sayang,”
” Kami benar-benar minta maaf,”
” Tak apalah, mungkin sudah menjadi suratan takdir, nasib Sayang begini,”
” Dahlah,marilah. Kita kembali ke KL. Sayang kerja dekat syarikat abang Ial, ya,”
Tengku Shaqila menegeluh perlahan.
Kemudian, angguk.
Ketiga-tiga beradik itu melangkah keluar dari rumah itu.
” Aqila !” Tengku Shaqila dan kedua-dua abangnya memandang ke arah si empunya suara.
” En. Ryo ?” ujar Tengku Shaqila perlahan.
” Siapa dia tu ?” Tengku Danish menyoal Tengku Shaqila.
” Anak angkat papa yang Sayang ceritakan tadi itulah,”
” Oh, kalau begitu. Pergilah. Ada apa-apa yang dia nak sampaikan kut,”
Tengku Shaqila memandang langit kemudian, melangkah menghampiri Ryo.
” Ada apa ?” Tengku Shaqila tanpa nada.
Tidak seperti dulu.
” Saya tahu awak marahkan saya,”
” Tak. Mana ada. Siapalah saya untuk marah en.,”
” Habis awak marahkan papa saya ? Eh, maksud saya, papa kita ?”
” Ayah saya dah lama mati, En. Ryo. Jika ini tujuan En. Ryo datang, tak perlulah. Saya dah lali dengan semua tu,”
” Tak ! Bukan begitu, Aqila. Sebenarnya, saya .. saya nak lamar awak. Jadi isteri saya,”

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: